Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  25.04.2022 08:19:03

Legislativní rada vlády prodiskutovala novelu zákona o zadávání veřejných zakázek

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 21. dubna 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 264. zasedání projednala návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů, předložilo vládě Ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem tohoto návrhu zákona je zejména reagovat na obsah odůvodněného stanoviska Evropské komise, které se týká nedostatečné transpozice některých pravidel stanovených v zadávacích směrnicích, a to především ve vztahu ke stanovení předpokládané hodnoty veřejných zakázek pravidelné povahy a v otázce přípustnosti ústního jednání v zadávacím řízení. Návrh zákona dále odstraňuje některé nedostatky v právní úpravě zadávání veřejných zakázek, které byly identifikovány za dobu účinnosti zákona o zadávání veřejných zakázek. Cílem navrhovaných změn je snížení administrativní zátěže na straně zadavatelů i dodavatelů, odstranění nepřiměřené přísnosti některých pravidel, vyjasnění výkladových nejasností a odstranění legislativně technických nedostatků.

Věcně obdobný návrh zákona byl již v předešlém volebním období schválen vládou jejím usnesením ze dne 16. listopadu 2020 č. 1167 a následně jako vládní návrh postoupen Poslanecké sněmovně (sněmovní tisk č. 1099). Jeho projednání Poslaneckou sněmovnou v jejím 8. volebním období však již nebylo dokončeno.

Diskuse Legislativní rady vlády k návrhu zákona se vedla zejména nad otázkou posuzování základní způsobilosti (zejména trestní bezúhonnosti) poddodavatelů, kteří prokazují část ekonomické nebo technické kvalifikace nebo profesní způsobilosti účastníka zadávacího řízení. Legislativní rada vlády se dále zabývala právní úpravou postavení člena koncernu ve vztahu k možnosti podílet se na plnění veřejné zakázky, pokud zadavatel v zadávací dokumentaci požaduje, aby vybraný dodavatel plnil některé části zakázky sám, a dopady takové úpravy do jiných ustanovení zákona, a dále nad právní úpravou přestupků a řízení o nich, která je obsažena v předloženém návrhu zákona. S ohledem na charakter připomínek, které k návrhu zákona členové Legislativní rady vlády vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jeho projednávání za účelem úpravy jeho textu podle připomínek a doporučení Legislativní rady vlády.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688