Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.04.2022 11:32:57

Pražská burza v týdnu vzrostla především díky akciím KB. Po dalších rekordech na cenách elektřiny, akcie ČEZ tentokrát nadále vládly „jen“ v likviditě


Pražská burza se v druhém zkráceném týdnu nakonec dokázala opět nasměrovat výše, když nejprve zejména start po Velikonocích pozitivně nepůsobil. Válka na Ukrajině nicméně dokáže náladu investorů ovlivňovat jakoby již jen někdy, díky i rozjetí výsledkové sezóny začíná spíše více do popředí vstupovat dění ze zámoří. Nervozita ohledně budoucího ekonomického vývoje nejen tam, růst úrokových sazeb začínají zkrátka více promlouvat do rozhodování investorů. Pražská burza se každopádně měřeno indexem PX podívala až nad 1 388 bodů, tedy nejvýše od 24. února, nakonec zakončila na necelých 1 380 bodech. Tedy v týdnu o nevýrazných 0,26 % výše.

Hlavním motorem byly nakonec akcie KB, které až jakoby čekaly na posvěcení dividendy středeční valnou hromadou (více zde). V příštím týdnu lze predikovat v souhrnu opačný kurzový vývoj, když od čtvrtka se již budou obchodovat bez nároku na schválených 43,80 . Premiantem v růstové šňůře jsou z velkých emisí nově akcie MONETA, které si polepšily již šestý týden v řadě. Motorem jistě rovněž vidina dividendy, když o 7 požitku budou v úterý rozhodovat akcionáři na valné hromadě. Ve čtvrtek pak dojde na report hospodářských výsledků za úvodní čtvrtletí roku.

O den později s reportem přijde ERSTE, jejíž akcie stejně jako ostatní už za výkonností indexu PX v týdnu nakonec zaostaly. Titul se přitom v domovské Vídni pokoušel solidně navázat na předchozí zisky, poslední seance týdne však přinesla jejich umazání.


Růstovou šňůru na 7 týdnů dokázaly prodloužit akcie PHOTON ENERGY, když firmaúterý zveřejnila výhled pro letošní rok. Kromě všeobecného rozvoje byznysu očekává těžit z vyšších aktuálních cen elektřiny, když v Maďarsku a Austrálii přešla u některých solárních elektráren k prodeji elektřiny za spotové ceny. Příjmy tak mají firmě meziročně vzrůst o téměř 79 %, potažmo provozní zisk EBITDA téměř o 88 %.

Právě ceny elektřiny po Velikonocích pokračovaly v růstu a vyhouply se na nová historická maxima. Domácí kontrakt pro příští rok stojí již více než 207 EUR/MWh. Ve strmějším zdražování však pokračují zejména vzdálenější roční kontrakty, které jen od konce března cenově poskočily již o více než třetinu. Elektřina například pro rok 2024 zkrátka stojí takřka 175 EUR/MWh (téměř 4,30 Kč/kWh). Akcie ČEZ nicméně po předchozí 6týdenní růstové rally, kdy poskočily o více než čtvrtinu, prošly v týdnu realizací zisků. Se zobchodovanými 870 mil. se ve zkráceném týdnu každopádně postaraly o výrazných 38 % všech obchodů. Likvidita na pražské burze každopádně dále klesla a i při zohlednění kratšího týdne byla druhá nejnižší v tomto roce.

Nejvíce v týdnu ztratily akcie PILULKA, které prorazily předchozí březnová minima a ocitly se již nejníže od loňského dubna. Firma očekává i letos další expanzi byznysu. Za loňský rok dle zveřejněné Výroční zprávy zvýšila provozní ziskovost, na úrovni konsolidované ztráty dopadla prakticky totožně jako o rok dříve (-25,7 mil. ).

Druhý týden v řadě ztratily mimo index PX stojící akcii Avast. Ovlivnila to však především oslabující libra, resp. posilující koruna (pod 29 Kč/GBP) a postupné umazávání neobvyklé výrazné kurzové prémie v Praze. V domovském Londýně totiž titul v týdnu naopak o 1,5 % posílil.

akciím COLT CZ možno zmínit pokračující prodeje ze strany člena představenstva Dennise Veilleuxe. Tento zároveň šéf dceřiné americké Coltúterý na pražské burze prodal 900 akcií, o den později dalších více než 5 600 akcií. Za poslední měsíc tak prodal přes 10,5 tis. akcií COLT CZ za více než 6 mil. . Navzdory covidovému klidu společnost svolala valnou hromadu, která bude mj. rozhodovat o navrhované dividendě 25 , opět distančně. Konkrétnější návrhy pro usnesení budou zveřejněny 6. května, v souladu se stanovami lze nicméně očekávat stanovení rozhodného data pro nárok na dividendu někdy na konec května. Kdo se bude chtít tzv. per rollam valné hromady zúčastnit, bude muset akcie vlastnit již k pátku 29. dubna.

V týdnu k nakonec kurzově neutrálním akciím KOFOLA možno zmínit historicky vlastně první prodej akcií na burze ze strany člena managementu. Daniel Buryš, coby šéf společnosti KOFOLA CS, začal již koncem předchozího týdne na pražské burze prodávat a dle dosavadních hlášení prodal v souhrnu přes 1 400 akcií KOFOLA v cenách 305-307 . Připomenout lze, že Daniel Buryš naopak v minulosti několikrát akcie nakupoval, naposledy pak v úvodu března jako i další členové managementu získal v rámci motivačního programu firemní akcie zdarma (konktrétně tehdy téměř 5 300 akcií).

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688