Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  26.04.2022 08:00:00

Pěstounská péče 2022: pro pěstouny v evidenci zlepšení, pěstouni prarodiče si pohoršili. Zprostředkovaný pěstoun dostane na 1 dítě 29.160 Kč.

Od 1.1.2022 došlo k několika změnám a novinkám v oblasti pěstounské péče, která je spolu s poručenstvím a osvojením jednou z forem náhradní rodinné péče. Novelou zákona došlo k zásadním změnám v odměňování pěstounů s cílem zvýšit zájem o pěstounství, především pak o pěstounství na přechodnou dobu.

Jak ukazuje náš přehled vývoje počtu pěstounů od roku 2014, počet pěstounů na přechodnou dobu v posledních letech klesal, počet dlouhodobých pěstounů za sledované období každoročně mírně roste, avšak jen v řádu desítek či nízkých stovek pěstounů a podíl prarodičů na dlouhodobé pěstounské péči má klesající tendenci. Ke konci roku 2021 vykonávalo pěstounskou péči 12.531 osob; 11.362 dětí bylo v dlouhodobé pěstounské péči a 605 dětí v pěstounské péči na přechodnou dobu.



 

 

 

 

 

 

 

A jaké změny přinesla novela zákona pro pěstouny?
Zásadní změnou je nové rozdělení pěstounů. Do konce roku 2021 měli všichni pěstouni nárok na jednotnou odměnu pěstouna. Nově, od roku 2022, mají nárok buď na daněnou odměnu pěstouna, navázanou na výši minimální mzdy nebo na nedaněný příspěvek při pěstounské péči, odvíjející se od výše životního minima. Pro posouzení, jaká odměna za péči o svěřené dítě/děti pěstounovi náleží je zásadní rozdělení pěstounské péče na zprostředkovanou a nezprostředkovanou.

 

 

 


Zprostředkovaná pěstounská péče
Zprostředkovaní pěstouni jsou ti, které pro péči o nezletilé dítě vybral úřad z takzvané evidence žadatelů o pěstounskou péči.

Za péči o dítě/děti náleží zprostředkovaným pěstounům pravidelný měsíční příspěvek odměna pěstouna (daněná), která se odvíjí od výše minimální mzdy (minimální mzda se prakticky každoročně valorizuje nařízením vládya bude tak zajištěna pravidelná valorizace). Nárok na odměnu pěstouna májí dlouhodobí pěstouni i pěstouni na přechodnou dobu.

V současné době tak dlouhodobému pěstounovi pečujícímu o jedno dítě náleží odměna pěstouna ve výši minimální mzdy, tedy 16.200 hrubého za měsíc. Do konce roku 2021 to bylo paušálních 12.000 . Pěstounům na přechodnou dobu pečujícím o jedno dítě nyní náleží 1,8 násobek minimání mzdy, tedy 29.160 hrubého měsíčně, což je o 9.160 více, než do konce roku 2021.

Samotný výpočet měsíční výše odměny pěstouna se odvíjí od aktuální výše minimální mzdy, počtu svěřených dětí a také od jejich zdravotního stavu. S výpočtem Vám pomůže naše KALKULAČKA ODMĚNY PĚSTOUNA 2022.

 

Nezprostředkovaná pěstounská péče
Při nezprostředkované pěstounské péči se jedná o pěstounskou péči, kdy je dítě v osobní péči osoby příbuzné nebo blízké, případně si pěstoun sám dítě vybral a požádal o jeho svěření do své pěstounské péče. Typickým příkladem nezprostředkované pěstounské péče je příbuzenská péče, kdy je o dítě pečováno v rámci rodiny, širší rodiny či komunity, nejčastěji se jedná o péči prarodičů, tety, strýce, zletilého sourozence či osoby blízké.

Za péči o dítě/děti náleží nezprostředkovaným pěstounům pravidelná měsíční dávka příspěvek při pěstounské péči (nedaněná), která se odvíjí od výše životního minima (u životního minima není stanovena pravidelná valorizace a politici jej zvyšují jen jednou za několik let). Výše příspěvku je  ovlivněna tím, zda pěstouni jsou či nejsou prarodiče dítěte; pokud ano, jejich příspěvek je nižší.

V současné době tak nezprostředkovanému (příbuznému) dlouhodobému pěstounovi pečujícímu o jedno dítě náleží nedaněný příspěvek 9.775 měsíčně, avšak pokud je tato pečující osoba prarodič svěřeného dítěte, pak jen 7.650 měsíčně. V obou případech to do konce roku 2021 bylo 12.000 hrubého. Příspěvek při pěstounské péči je jednoduchá příjmově netestovaná sociální dávka a nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění a dani z příjmů. Prakticky to ale také znamená, že nezprostředkovaný pěstoun není z titulu pobírání příspěvku při pěstounské péči zdravotně a sociálně pojištěn.

Samotný výpočet měsíční výše příspěvku při pěstounské péči se odvíjí od aktuální výše životního minima jednotlivce, počtu svěřených dětí, jejich zdravotního stavu a také záleží na tom, kdo o svěřené dítě/děti pečuje – v případě prarodičů a praprarodičů dítěte/dětí je násobek nižší než u ostatních. S konkrétním výpočtem Vám pomůže naše KALKULAČKA PŘÍSPĚVKU PŘI PĚSTOUNSKÉ PÉČI 2022.








Mimo odměny pěstouna a příspěvku při pěstounské péči náleží pěstounům při péči o dítě/děti i měsíční příspěvek na úhradu potřeb dítěte či jednorázový příspěvek při převzetí dítěte. Více píšeme TADY.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688