Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  23.04.2022 16:52:58

Příští týden se na domácím parketu spustí výsledková sezóna: Moneta a Erste

Uplynulý týden se pozornost investorů vedle konfliktu na Ukrajině stáčela k výsledkové sezóně za 1Q22 a vývoji výnosů státních dluhopisů. Pokračující boje na Ukrajině a reakce zbytku světa vůči Rusku (sankce) jsou stálým rizikovým faktorem, který doléhá na rozhodování investorů. Do investičních strategií se začínají čím dál více zapracovávat vyšší výnosy státních dluhopisů, které v posledních dnech pokračovaly v růstu i po jestřábích komentářích některých členů Fedu, včetně Powella. Pozornost investorů pak samozřejmě přitahovala i výsledková sezóna za 1Q22. V rámci ní pokračuje výrazné trestání nepříznivých informací, které předvedly třeba velcí těžaři ve svých výhledech (Alcoa či Freeport), ale týkalo se to i jiných oborů, kde nepříznivý výhled na počty nových klientů předvedl například Twitter. Vyšší výnosy, které tlačí na valuace aktiv a rizika spojená s konfliktem na Ukrajině v posledních dnech podpořily prodejní náladu.

Konkrétní dopad v USA pak byl prostřednictvím indexu S&P 500 -0,5 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila týden slabší o 1,0 %. Domácí index PX vzdoroval okolnímu vývoji a přidal ve zkráceném týdnu 0,3 % t/t na 1379,5 bodu.

Společnosti na BCPP

Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila návrh managementu na výplatu dividendy ve výši 43,8 na akcii (5,4% hrubý dividendový výnos). Akcie se budou naposledy obchodovat s právem na tuto dividendu 27. dubna. Samotná výplata pak proběhne 23. května. Titul zakončil týden na 858,5 (+2,9 % t/t).

Společnost Pilulka zveřejnila svá auditovaná konsolidovaná čísla za rok 2021. V nich potvrdila v lednu avizovaný 35% r/r růst tržeb na 2,4 mld. . Regionálním tahounem byl domácí trh s růstem 61 % r/r. V rámci segmentů pak výrazně rostly online prodeje o 49 % r/r (v ČR o 61 % r/r). Provozní zisk EBITDA byl 29 mil. vs. loňských 23 mil. . Provozní EBITDA marže se snížila na 1,2 vs. loňských 1,7 %. Dle plánů by měla firma rozjet dva zahraniční trhy, což je v souladu s dřívějšími prohlášeními. Titul zakončil týden na 1290 (-4,4 % t/t).

Skupina EPH dosáhla za minulý rok tržby ve výši 18,9 mld. EUR, více jak dvojnásobek oproti předchozímu roku (8,5 mld. v roce 2020). Provozní zisk EBITDA vzrostl o 5 % r/r na 2,3 mld. EUR. Za meziročním růstem EBITDA je především lepší výkonnost EP Power Europe (+85 % r/r na 1 mld. EUR), která těžila z růstu cen komodit a elektřiny. Infrastrukturní aktiva spadající pod EP Infrastructure pak zaznamenala pokles EBITDA o 21 % r/r (na 1,3 mld. EUR) kvůli nižším přepravovaným objemům plynu. Poměr čistého zadlužení zůstal stabilní na úrovni 2x. Výsledky potvrdily odolnost obchodního modelu vůči nepříznivým tržním podmínkám a zároveň poměrně rychle klesající podíl segmentu přepravy plynu z Ruska na konsolidovaných číslech skupiny.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Komerční banka (858,5 , +2,9 % t/t). Akcionáři na valné hromadě schválili řádnou hrubou dividendu ve výši 43,8 (5,4% hrubý div. výnos). Investoři rovněž očekávají solidní výsledky za 1Q22, které banka zveřejní 5. 5. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie Pilulky (-4,4 % t/t na 1290 ). Titul zveřejnil očekávaná čísla za rok 2021. Rovněž plány expanze na nové trhy byly trhu již známy. Investorům se nemusí líbit aktuální nepříznivý dopad expanze na marže. Avšak to by měl být jen přechodný náklad, který by měl v budoucnu generovat vyšší růst.

Výhled na příští týden

I konec dubna bude patřit konfliktu na Ukrajině, vývoji výnosů a výsledkové sezóně. Nadále rostoucí výnosy ovlivňují nepříznivě hodnotu aktiv. Tento růst může být kompenzován vyšším růstem zisků firem, což se zatím ne až tak výrazně projevuje v probíhající výsledkové sezóně za 1Q22. Právě zveřejňovaná čísla společností budou jedním z hlavních faktorů dalšího vývoje dotčených akciových titulů. Vývoj konfliktu na Ukrajině bude nadále rizikovým faktorem, který negativně zasahuje do investičních výhledů. Celkově se náš obezřetný postoj nemění a očekáváme volatilnější obchodování s potenciálním prodejním tlakem při pokračujícím růstu výnosů.

Příští týden se na domácím parketu spustí výsledková sezóna. Moneta představí svá čísla ve čtvrtek 28.4. Očekáváme 108% r/r růst čistého zisku za 1Q na 1,2 mld. díky nižším opravným položkám a růstu úrokových výnosů. Výsledky by měly být podpůrným faktorem pro cenu akcií, ale investoři se zaměří na blížící se navýšení kapitálu spojené s akvizicí Air Bank, což bude limitovat větší cenové pohyby. Ve čtvrtek (28. 4.) se budou akcie naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 7 /akcii (7,6% hrubý div. výnos).

V pátek zveřejní čísla Erste Group. Zde očekáváme 18% r/r růst čistého zisku na 418 mil. EUR. Za očekávaným růstem stojí vyšší úrokové výnosy, které jsou pak částečně tlumeny růstem provozních nákladů. Neočekáváme, že by výsledky za 1Q přinesly výraznější impulz pro investory. Nicméně výhled směrem k měnící se makroekonomické projekci může přinést zajímavé informace.

Ve středu (27. 4.) se budou naposledy obchodovat akcie Komerční banky s nárokem na hrubou dividendu 43,8 na akcii (5,4% hrubý dividendový výnos).

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za březen (oček. +1,0 po -2,1 % m/m), čtvrteční HDP za 1Q22 (oček. 1,0 po 6,9 % q/q annualizovaně) a páteční spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu na duben (oček. beze změny 65,7 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO, které by měly dále poklesnout ve všech segmentech, čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. beze změny 7,3 % r/r) a páteční HDP za 1Q22 (oček. 3,8 po 1,8 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688