Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Akcie ve světě  |  23.04.2022 10:02:30

Jak odhadnouť potenciál IT firiem? Analýza 6 najväčších IT spoločností VIDEO

Hovořil: Róbert Ďurec, IT konzultant, šéfredaktor Bluenumbers.

Uslyšíte odpovědi na otázky: Jsou akcie IT společností rizikovější, než například MSCI World nebo S&P 500? Jaký podíl z investičního portfolia by měly tvořit akcie IT společností? Jak se zorientovat na trhu IT společností? Jaké hledat informace?

Pro laiky: Jaký je rozdíl mezi firmou, které vyvíjí software a firmou, které vyvíjí hardware? Jak identifikovat úspěšnou IT společnost? Jaký je byznys model úspěšných IT produktů? Které jsou nejúspěšnější IT společnosti? Do jakých skupin/sektorů bys rozdělil IT společnosti? Které z těchto skupin jsou podle tebe nejperspektivnější a které naopak problematičtější? Kde očekáváš největší změny?

Analýzy nejlepších IT společností: Microsoft? Apple? Google? (kapitola i o geopolitice) Facebook? Tesla? Amazon? Co nejvíce ohrožuje IT společnosti? Jak covid změnil IT svět? Jakým směrem se bude IT svět vyvíjet?



Co ohrožuje IT firmy?

Veľké spoločnosti ohrozujú najmä štátne regulácie, a tlak manažmentu, aby zarobili za každú cenu. Preto majú problém ďalej rásť, aj výrazne zlepšiť svoje produkty.
Stredne veľké spoločnosti ohrozuje konkurencia a tlak veľkých spoločností, ktoré ich chcú buď kúpiť, zaviazať, alebo zničiť.
A malé spoločnosti ohrozuje najmä nedostatok schopných ľudí, ako z oblasti manažmentu, tak z oblasti IT. Zároveň malé spoločnosti často nevedia vyrásť preto, že “nevedia ako”.

V jakých oblastech nevznikli IT giganti a proč?

Z môjho pohľadu sú dve zaujímavé oblasti IT bez IT gigantov. Jedná oblasť sú programovacie jazyky. Prečo to tak je? Z môjho pohľadu programátor nechce robiť väčšinu práce v jazyku, ktorý sa mu bude vyhrážať, že bez zaplatenia príde o všetko. Preto väčšina programovacích jazykov je otvorená, bezplatná, alebo opensource. A vie ich používať každý. Miesto, kde ťažko vzniknú giganty, je zároveň miestom, kde nájdete kvalitný a bezplatný opensource
Druhá oblasť, kde nie sú IT giganty, je oblasť úspešných komunít. Najzaujímavejší projekt je z môjho pohľadu Wikipedia. Tento portál dokázal to, že stotisíce ľudí sa podieľali na budovaní jednej veľkej vízie. A kým bude wikipedia bezplatná, bude aj naďalej nenahraditeľná.

Jak COVID změnil IT svět?

Zmenil ho obrovsky. Zmenil ako ľudia myslia, žijú, aj pracujú. Napadlo by vás 4 roky dozadu, že vy alebo vaši známi budete pracovať online a z domu? Kedysi to bola výnimka, dnes je to štandard. Vďaka tomu sa veľa ľudí naučilo omnoho lepšie používať mobil či počítač. Veď často ani nemali na výber.
Zmenil sa aj pohľad na IT svet a IT spoločnosti. Prichádzajú nové produkty, mení sa štýl ako sa ľudia zabávajú či nakupujú. Časť ľudí nezvládla prácu z domu a pracuje príliš veľa. Svet po COVID je iný. COVID zabezpečil lepšie vzdelávanie v oblasti technológií urobil viac, ako všetky štátne programy vzdelávania dokopy.
Našou aktuálnou úlohou je nájsť prepojenie medzi online a offline svetom. Byť iba v jednom z nich je problém.

Jakým směrom bude IT svět pokračovat?

Jedna z vecí, ktoré najviac mení svet, je vojna. Ekonomické vojny začali už dávno pred rokom 2022 (napríklad vojna USA s čínskou spoločnosťou Huawei). Čo sa udeje, ak sa konflikt pritvrdí? Napríklad hlavné operačné systémy pre počítače sú tri: Windows, Mac OS od Apple a Linux. Čo sa udeje, ak Mac OS či Windows nebudú dostupné v Rusku alebo Číne? Čo sa udeje, aj najnovšie procesory nebudú dostupné v týchto krajinách?
Dnešné IT je veľmi neefektívne, a plytvá zdrojmi, Ak týchto zdrojov bude málo, toto obdobie môže priniesť obrovské množstvo inovácií nielen vo vývoji IT, ale aj v oblasti bezpečnosti IT sveta.
Netušíme, čo z toho vznikne. Z môjho pohľadu však vždy na konci zvíťazí jednoduchosť, otvorenosť systémov a používanie sedliackeho rozumu.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

24.04. 16:43  . . . (mandy123)
23.04. 15:22  TESLA Motors Inc. (Heraklites Krakatis)

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688