army.cz (MO ČR)
Armáda  |  22.04.2022 22:08:27

Dohoda s USA přinese České republice především bezpečnostní záruky a nastaví právní rámec spolupráce

Česká vláda si od sjednání a uzavření dohody slibuje především posílení bezpečnostních záruk pro Českou republiku. Obzvláště v této době, kdy 400 km od českých hranic probíhá válečný konflikt. Zahájení procesu vyjednávání demonstruje odhodlání a závazek USA dlouhodobě posilovat kolektivní obranu v Evropě a garantovat bezpečnost ČR.

Česká republika se také aktivně podílí na posilování východního křídla Aliance. V rámci těchto aktivit bude v mnohonárodním bojovém uskupení NATO na Slovensku pod naším velením působit také americký kontingent. I z těchto důvodů je uzavření dohody zapotřebí. Je třeba si stanovit jasné podmínky a garance.

Od dohody si ministerstvo obrany rovněž slibuje, že bude přínosem pro modernizační projekty Armády ČR. Může pomoci urychlit snahu zbavit se závislosti na staré sovětské technice a nahradit ji moderním vybavením od důvěryhodného spojence.

Navíc není taková dohoda se Spojenými státy ničím výjimečným. Obdobné dohody o obranné spolupráci mají USA sjednány s 24 ze 30 členských států NATO, aktuálně jednají také s Dánskem. Všechny členské státy NATO na východní hranici takovou smlouvu již mají sjednanou a uzavřenou: Estonsko (2017), Lotyšsko (2017), Litva (2017), Polsko (2020), Maďarsko (2019), Rumunsko (2005), Bulharsko (2006) a naposledy i Slovensko, které smlouvu uzavřelo na začátku roku 2022.

Co je obsahem dohody?

Dohoda o obranné spolupráci chce do budoucna především upravovat právní postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států, pokud se budou nacházet na území České republiky. Oba státy se vzájemně domluví na přesných podmínkách, které budou pro americké vojáky na území ČR platit. Američané se těmito pravidly budou muset řídit. Jde o dílčí otázky, jako je jurisdikce nad americkými vojáky, odpovědnost za způsobené škody na území ČR a další.

To ale neznamená, že by tato dohoda automaticky opravňovala Spojené státy umístit příslušníky svých ozbrojených sil na území České republiky. To by i nadále podléhalo schválení Parlamentem České republiky podle čl. 43 Ústavy České republiky.

Navíc obsahem dohody budou i předem dohodnutá zařízení a prostory v České republice, které budou moci ozbrojené síly Spojených států využívat. Tyto prostory zůstanou i nadále ve vlastnictví České republiky. Podmínky užívání i specifikace těchto zařízení a prostor budou dohodnuty tak, aby to bylo přínosné pro obě strany. Budoucí smlouva nepředpokládá vybudování americké základny v ČR.

]]>
24.04. 16:46  . . . (mandy123)
23.04. 04:39  Chcete se cítit bezpečně? (Jiří)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688