Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.04.2022 17:56:00

Čtvrtá fáze akciového cyklu?

Poslední roky přinesly v podstatě ukázkový akciový cyklus daný chováním zisků, cen a valuací. V které fázi bychom se podle něj nacházeli a bude „učebnicově“ dokončen?

Následující graf ukazuje vývoj cen amerických akcií v indexu SPX od roku 2012. A spolu s ním vývoj ziskovosti obchodovaných firem (konkrétně jde o očekávání pro následujících 12 měsíců).
03
Zdroj: Twitter

Jakýsi učebnicový cyklus akciového trhu vypadá z hlediska cen a zisků následovně: Během recese zisky klesají, ceny akcií také, ale jako správný předstihový indikátor se pak vydávají nahoru ještě předtím, než se začne zvedat ekonomika a zisky. To znamená, že se zvedají valuační násobky – poměry cen a zisků na akcii. Tato fáze je jasně patrná v grafu na vývoji v první polovině roku 2020: V době, kdy zisky ještě padaly téměř volným pádem, již ceny akcií rostly. Což krátkodobě vytáhlo valuace na velmi vysoké úrovně.

Ve druhé fázi cyklu zisky začínají dohánět ceny akcií – rostou rychleji a mezera mezi nimi se uzavírá. Což snižuje valuace. Celé to ve své podstatě je dáno právě tím, že akcie hledí dopředu a investoři očekávají růst ekonomiky a zisků ještě předtím, než skutečně nastane. Na určitou dobu se tak ceny akcií „utrhnou“ od ziskovosti, ale pak se tato mezera postupně uzavírá. Tedy v případě, že investoři odhadnou další vývoj správně a ono oživení se skutečně dostavuje. Jen krátce v této souvislosti zmíním, že i zde podobně jako v řadě případů funguje sebenaplňující se proroctví. Něco čekat a chovat se podle toho, tak znamená to tvořit.

I tato druhá fáze je jasně patrná v grafu po roku 2020 a mění se následně ve fázi třetí, kdy si zisky ještě vedou dobře, ale ceny akcií, opět v očekávání věcí příštích, klesají. Jde o zrcadlový obraz fáze první a valuace tu tak nerostou, ale klesají. Po této fázi následuje čtvrtá, kdy se zisky se zpožděním opět vydávají stejným směrem, jako akcie, tentokrát ale na rozdíl od fáze druhé jde obojí dolů. Dostaví se?

I nyní docela houfně zaznívají hlasy, podle kterých to se ziskovostí obchodovaných firem během posledního čtvrtletí nebylo nijak zářné. Následující graf ukazuje predikce ziskovosti pro první a další čtvrtletí letošního roku od LPL Research:
04
Zdroj: Twitter

Podle těchto predikcí by se tedy trh o čtvrtou fázi jen otřel. Nicméně pak by také nenastala nějaká zisková raketa, ale růst zisků ve „vyšších jednociferných číslech“. Pokud by ekonomika letos rostla o nějaká 3 % a inflace by letos prudce neklesla, cca by růst zisků odpovídal nominálnímu růstu celé ekonomiky.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688