Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  21.04.2022 00:00:00

Součástí Dětského centra v Mladé Boleslavi budou zácvikové byty. Vzniknou díky společné iniciativě nemocnice, města a kraje

Dětské centrum při nemocnici Mladá Boleslav prochází stejně jako další čtyři krajská dětská centra postupnou transformací. V návaznosti na schválené legislativní změny dojde k jejich postupné proměně na tzv. „centra komplexní péče“ či jejich postupné přeměně ryze do oblasti sociálních služeb. Mladoboleslavské dětské centrum se v této souvislosti do konce letošního roku rozšíří o osm „zácvikových bytů“. Bytové jednotky vzniknou díky společné iniciativě nemocnice, města a Středočeského kraje. Zástupci všech institucí dnes projektu vyjádřili podporu podpisem Memoranda o spolupráci.

Město Mladá Boleslav vybuduje samostatné bytové jednotky pro matky s dětmi na zahradě Dětského centra v areálu nemocnice a po kolaudaci je bezúplatně převede do vlastnictví nemocnice. Ta bude i nadále dětské centrum včetně nových bytů provozovat a poskytovat zejména maminkám maximální podporu k tomu, aby se o své děti zvládly následně postarat samy. Středočeský kraj memorandem deklaruje, že má i nadále zájem poskytovat nemocnici dotační prostředky na provoz Dětského centra, a to i včetně rozšíření služeb.

„Dětská centra budou podle loňské novely zákona postupně omezovat svou činnost. Namísto nich u nás již nyní vznikají jak centra komplexní péče sdružující zdravotní i sociální služby, tak vytváříme transformační plány pro přerod některých dětských center spíše čistě do oblasti sociální. Díky těmto krokům chceme přispět k omezení ústavní péče na nezbytně nutnou dobu a současně se podporují služby, které v co možná největší míře pomohou zajistit dítěti možnost vyrůstat se svými biologickými rodiči, popř. pěstouny, tedy v prostředí rodinného typu. Tyto speciální byty budou poskytovat zejména maminkám zázemí zkušeného personálu tak, aby si zde mohly osvojovat, rozvíjet a posilovat své rodičovské a osobní kompetence ve vztahu k dětem,“ vysvětlil náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

„Jsem velmi rád, že se k tomuto projektu zavážeme společně s krajem a městem Mladá Boleslav. Zařízení tohoto typu je jasně potřeba. Již nyní naše Dětské centrum tuto službu matkám nabízí, ale s ohledem na poptávku je jasné, že navýšení kapacity této služby je v regionu nutné,“ řekl předseda představenstva Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Ladislav Řípa. Dětské centrum při Klaudiánově nemocnici provozuje v současnosti dva podobné pokoje, kde poskytuje pobyt pro matky s dětmi se sociálními a zdravotními problémy, dále pro zácvik matek v péči o dítě a pobyty matek před utajeným porodem. Mladoboleslavské dětské centrum tak má bohaté zkušenosti s provozem tohoto typu zařízení. Podle primářky Dětského centra Heleny Tomanové zařízení přijímá téměř denně žádosti o pobyt pro zmíněné matky. Vybudování nových bytů je tak jasnou reakcí na poptávku regionu.

Posílení potřebných služeb vítá i primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati: „Jsem rád, že se město Mladá Boleslav bude společně s Klaudiánovou nemocnicí a Středočeským krajem spolupodílet na projektu, jež posílí tyto potřebné služby. Naplníme tak požadavek primářky Dětského centra paní Heleny Tomanové, která je pro mě zárukou, že péče bude poskytována na té nejlepší úrovni.“

„Podpisem memoranda jsme deklarovali vzájemnou spolupráci a koordinaci postupu zúčastněných stran ve věci plánované transformace Dětského centra Mladá Boleslav. Děkuji všem za iniciativu a ochotu pracovat na projektu, který ve výsledku pomůže těm nejpotřebnějším, malým dětem,“ uzavřel náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688