Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  21.04.2022 15:32:29

Ministerstvo školství zvažuje zrušení druhého povinného cizího jazyka. To ale může mít negativní následky, varuje odborník na český pracovní trh

Čeští školáci možná přijdou o vícejazyčnost. Ministerstvo školství včera oznámilo, že zvažuje zrušení povinného druhého cizího jazyka, který se musí vyučovat nejpozději od osmé třídy. Jan Klusoň z Welcome to the Jungle, odborník na český pracovní trh varuje, že takové rozhodnutí by poškodilo budoucí generace uchazečů o práci a jejich konkurenceschopnost.

Čeští školáci možná přijdou o vícejazyčnost. Ministerstvo školství včera oznámilo, že zvažuje zrušení povinného druhého cizího jazyka, který se musí vyučovat nejpozději od osmé třídy. Školy takové rozhodnutí vítají, argumentují tím, že druhý jazyk je jen pro nadané žáky a dětem to přinese úlevu od stresu. Vícejazyčnost je ale prioritou Evropské unie a z dat českých náborových portálů vyplývá, že schopnost pracovat ve více jazycích je téměř nutnost pro každého kandidáta, který se uchází o práci. Nehrozí tedy toto rozhodnutí budoucí generaci?

„Z hlediska pracovního trhu taková změna pro konkurenceschopnost Čechů na evropském, ale i českém trhu nedává smysl. V budoucnu už znalost anglického jazyka stačit nebude a rozhodně by se od této povinnosti upouštět nemělo, je to krok zpět. Svět se čím dál tím více globalizuje, české firmy expandují do zahraničí, zahraniční firmy přicházejí do ČR a tudíž čím více jazyků umím, tím žádanějším mohu být na pracovním trhu,“ komentuje Honza Klusoň z pracovního portálu Welcome to the Jungle a dodává, že osobně by naopak více prosazoval výuku francouzštiny nebo španělštiny, protože právě tyto dva jazyky se stále více objevují v pracovních inzerátech.


Welcome to the Jungle je platforma pro život v práci. Nabízí širokou škálu kvalitního obsahu (článků, videí, podcastů, časopisů či událostí), jejichž cílem je inspirovat k profesnímu růstu.
Firmám Welcome to the Jungle pomáhá najít ty správné kandidáty skrze employer branding. Propracované profily firem umožňují kandidátům nahlédnout přímo do firemní kultury. Na webu Welcome to the Jungle naleznete na 3 000 profilů různých firem obsahujících videa, fotografie a rozhovory, které slouží jako zdroj cenných informací pro potenciální uchazeče o pracovní místa.




Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688