Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.04.2022 15:05:39

Proč je Ethereum špičkou v decentralizovaných financích? (3. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Výhody však výrazně převyšují nevýhody, což se pozitivně projevilo v tržní kapitalizaci decentralizovaných burz. Celkový objem financí vložených do tohoto segmentu kryptotrhu vzrostl v průběhu loňského roku o více než 80 miliard dolarů a kontinuální růst pokračuje také v tomto roce. 

Růst decentralizovaných burz DEX

Když bychom brali za stěžejní kritérium objem obchodování, tak je v tuto chvíli pro decentralizované burzy nejpopulárnější platformou síť Uniswap. Ta umožňuje uživatelům vytvářet vlastní "Exchange contracts", čímž efektivně nastavuje směnné kurzy mezi Etherem a různými ERC-20. Směnné kurzy, které nejsou v souladu s větším trhem, pak podléhají arbitráži, dokud se nakonec nesrovnají, čímž vzniká samoregulační systém bez potřeby regulačního orgánu. Mezi další populární decentralizované burzy patří PancakeSwap, která se může pyšnit největším počtem návštěvníků. OpenOcean zase výrazně vede na objem uskutečněných transakcí v porovnání s počtem návštěvníků. Za zmínku pak stojí také platformy MM Finance, Biswap, či SpookySwap.

Půjčování a úvěrování

Svět kryptoměn se v mnohém podobá běžnému finančnímu pojetí trhu. Proto snad nikoho nepřekvapí, že se i zde prosadily běžné formy zhodnocování aktiv založené na půjčkách a úvěrování. I k rozvoji této funkcionality ve světě DeFi značně přispěl blockchain Etherea. Ve světě DeFi totiž není potřeba, aby se na něm podílela skutečná banka. To otevírá finanční služby těm, kteří z nějakého důvodu nemají, nebo nechtějí mít přístup k běžným bankovním úvěrům. Jedná se tak o významný krok k mantře kryptoměn "bankovnictví pro nebankovní subjekty".

Nicméně ani tento způsob získávání půjček není pro věřitele bez rizika. Díky DEX nevíte, komu půjčujete, jaká je jeho rentabilita a jestli ještě někdy svá aktiva uvidíte. Proto se zatím jedná především o výsadu centrálních burz, které mají větší přehled o svých uživatelích. 

Hodnota DeFi

S ohledem na výše zmíněné vznikají projekty, které se na půjčování přímo specializují. Takovým projektem je platforma Aave, která se snaží jednak zjednodušit a zrychlit získávání půjček potencionálním zájemcům a druhak zajistit úroky věřitelům. V podstatě kdokoli může vložit prostředky do většího fondu likvidity a začít vydělávat na úrocích. Tím, že se jedná o souhrnný fond likvidity, věřitelé diverzifikují riziko ztráty veškerých svých aktiv. Stejně tak si téměř každý může vzít půjčku za malý poplatek a za předem stanovených podmínek splácení. Podobný projekt, Nexo, pak umožňuje dokonce půjčky ve formě fiat měn s využitím širšího spektra kryptoměn jako zástavy. Stejně jako v případě DEX, tak také zde existuje více alternativních projektů. Za všechny lze zmínit například Compound nebo BlockFi.

Platby

Spotřebitelé již mají k dispozici mnoho platebních aplikací, ale všechny obecně stále vkládají důvěru v centralizovanou společnost. Na pomoc opět přichází DeFi. Tyto služby poskytují uživatelům kontrolu nad jejich platbami, soukromí a obvykle mnohem lepší poplatky. I v této oblasti se do pomyslného čela inovátorů staví společnost Nexo. Ta v minulých dnech uzavřela strategické partnerství s jedním z největších hráčů ve světě kreditních karet, společností Mastercard. Potencionální zájemci tak nyní mohou pro své nákupy využít první kreditní kartu, která je kryta pouze aktivy v podobě kryptoměn. Platby touto kartou fungují na principu tzv. "zajištěné půjčky". V podstatě se jedná o to, že společnosti Nexo ručíte za půjčku pro platbu kartou svými kryptomincemi, přičemž můžete utratit ekvivalent až 90 % fiat měny z vaší záruky ve formě kryptoměn. Platby kartou u obchodníků tak nadále probíhají ve formě fiat měn, jsou ale zajištěny vaším kryptovkladem.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688