Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  21.04.2022 09:02:28

Pohonné hmoty zlevňují, i když ropa a velkoobchodní paliva zdražují. Kontrola marží tedy řidičům či dopravcům přináší své ovoce

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku od minulého týdne znovu klesly, tentokrát ale pomalejších tempem. Benzin Natural 95 zlevnil o 30 haléřů na průměrných 42,40 koruny za litr. Nafta se prodává průměrně za 44,67 koruny za litr, před týdnem byla o 43 haléřů dražší. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale paliva stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za litr benzinu o 10,93 koruny méně, nafta byla levnější o 15,15 koruny.

 

Paliva nicméně zlevňují poměrně znatelně v porovnání s tím, jaký je vývoj cen ropy na světových trzích a vývoj velkoobchodních cen paliv na surovinové burze v Rotterdamu. To tedy znamená, že „zabírá“ vládní kontrola marží čerpacích stanic, neboť ty zjevně přistupují k jejich stanovování střídměji než ještě v březnu. Tehdy vzbudila maržová politika čerpacích stanic vlnu kritiky, na jejímž základě vláda přistoupila je kontrolám. Korunová cena nafty na burze v Rotterdamu se stále drží poměrně vysoko, na úrovni přesahující 26 tisíc korun za tunu nafty. Před invazí přitom tato cena oscilovala kolem hodnoty 15 tisíc korun.

Cena ropy Brent se za poslední dva týdny zvýšila o 6,3 procenta. Přesto pohonné hmoty v ČR zlevňují. Což znova dokládá, že kontrola marží má svůj účinek. Nelze ovšem tvrdit, že už by nebyl žádný další prostor ke snižování nadměrných marží. Jde o postupný proces. Čerpací stanice zpravidla v každém okamžiku testují, co jim „systém dovolí“.

Cena ropy stoupá zejména v důsledku obav z dopadu přerušení dodávek ruské ropy do zemí EU. Příslušné rozhodnutí je „na spadnutí“. Ruská ropa se tím pádem ocitne ještě větší izolaci. Zato po ropě z jiných částí světa, než je Rusko, logicky ještě dále vzroste sháňka, i jako po náhražce právě ropy ruské. Tato vyhlídka už nyní tlačí cenu ropy vzhůru. A to navzdory opětovnému šíření covidové nákazy v Číně, které poptávku po ropě naopak hrozí citelně ochromit.

V příštích sedmi dnech zlevňování pohonných hmot v ČR zmírní. Benzín zlevní o 15 haléřů na litr a nafta o 20 haléřů na litr. S příchodem května zlevňování pohonných hmot ustane. Jejich cena tak trvaleji zůstane nad úrovní 40 korun za litr.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688