Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  21.04.2022 06:57:32

Zadlužení domácností? V roce 2021 se snížilo v jediném kraji ČR!

Jednou za čas neškodí se na trh s financemi podívat seshora a s odstupem - na jeho celkový vývoj. Půjčky nevyjímaje. Nahlédněme, jak se v roce 2021 změnila situace na trhu s krátkodobými úvěry (na spotřebu), a to oproti roku 2020. O kolik víc dluží domácnosti, ve kterém kraji se zadlužily méně než o rok dříve a jak se změnila schopnost lidí splácet? Jak se zadlužení změnilo v kontextu inflace?

Celkový dluh obyvatel v roce 2021 rostl přímo rekordně

Při pohledu na Barometr úvěrového trhu vydaný s informacemi ke 31. 12. 2021, se člověku až zatají dech - celkové zadlužení českých spotřebitelů vzrostlo o rekordních 365 miliard korun. Výsledkem růstu je v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací evidovaný celkový dluh k 31. 12. 2021 ve výši 2,97 bilionu Kč.

Dodejme, že jde pouze o dluh domácností (nikoliv firem) a pouze o ty úvěry, které jsou oficiálně zaznamenány v úvěrových registrech ihned po té, co se o nich podepíšou smlouvy. Není žádným tajemstvím, že na českém trhu se můžeme potkat i s půjčkami bez registru, z nichž některé s dlužnickými registry opravdu nespolupracují - a úvěruschopnost klienta si zjišťují jinými cestami, což jim zákon o spotřebitelském úvěru nezakazuje.

Půjček na spotřebu přibylo o 6,5 miliardy korun

Krátkodobé půjčky, což jsou z metodiky Czech Banking Credit Bureau všechny úvěry vyjma hypoték a ze stavebního spoření, narostly v roce 2021 o více než 6 miliard korun. Krátkodobý úvěr je v podstatě úvěrem na spotřebu. Ale schovat se v této kategorii mohou i půjčky na rekonstrukci a půjčky na bydlení bez zástavy nemovitosti, které jsou nabízeny zejména bankami. Jde sice o úvěry účelové, a tudíž i investiční, ale do barometru úvěrového trhu se promítají ve skupince půjček na spotřebu.

Na první pohled je 6,5 miliardy velkým nárůstem, ale pojďme si jej zařadit do kontextu. Celkové zadlužení na krátkodobých půjčkách totiž v roce 2021 narostlo na výsledných 497,9 miliardy korun. Jinými slovy: Nárůst o 6,5 miliardy byl jen o 1,3 %. A jak všichni víme, to nepokrylo ani inflaci. V reálných penězích jsme si tedy coby domácnosti půjčili na spotřebu méně než v roce 2020.

Největší nárůst v Praze, jediný pokles v Moravskoslezském kraji

Objem krátkodobých půjček na spotřebu narostl v roce 2021 nejvíce v Praze, a to o 3,5 %. Jde o téměř trojnásobný růst, pokud jej srovnáme s průměrem za celou republiku. Na pomyslném druhém místě je v oblasti nárůstu zadlužení kraj Ústecký se změnou + 1,8 %. Na třetím pak kraj Vysočina se změnou +1,7 %.

Průměrně“ se chovali lidé v kraji Královéhradeckém (+1,4 %) a v kraji Olomouckém (+1,2 %). Nad průměrným tempem růstu pak najdeme zadlužení v kraji Středočeském a Karlovarském, pod průměrem jsou kraje Jihomoravský, Jihočeský, Zlínský a Liberecký. Ještě zbývá pohled do krajů, kde zadlužení rostlo nejpomaleji.

Jediným krajem, kde objem zadlužení domácností na krátkodobých půjčkách v roce 2021 pokles, je Moravskoslezský. Ale nešlo o nic dramatického, zaznamenaný pokles je pouze o 0,1 %. Podobně se „při zdi“ držely domácnosti v kraji Plzeňském, kde se objem dluhu z krátkodobých půjček zvedl pouze o 0,1 %. Třetí v pořadí krajů, kde se domácnosti zadlužovaly nejpomalejším tempem, je Pardubický. Tam bylo tempo nárůstu dluhu za rok 2021 jen +0,2 %.

Průměrný dluh jednoho klienta je nad 200 tisíci korunami

I na krátkodobou půjčku se dá vypůjčit docela slušná suma. Banky i větší nebankovky mívají strop někde okolo milionu korun. A že vyšší půjčka na spotřebu není mezi českými domácnostmi výjimkou, dokládá i průměrná dlužná částka. Ta byla koncem roku 2021 zhruba 220 tisíc korun. Za rok 2021 došlo k nárůstu průměrné dlužné částky o 7 735 Kč, resp. o 3,6 %.

Ve splácení se české domácnosti opět zlepšily

Příjemně se v Barometru úvěrového trhu za 4. kvartál roku 2021 dívá na vývoj v oblasti splácení. Dlužnické registry totiž ukazují, že objem ohroženého dluhu se za rok 2021 snížil, a to dokonce o 400 milionů korun. Změna je v poměrném vyjádření na úrovni -1,8 %. Na celkovém objemu ohroženého dluhu se ale ten z krátkodobých půjček podílí celými 79 %.

Co se promítá do dlouholetého zlepšování schopnosti domácností splácet? Správce dlužnických registrů vidí příčiny zejména v kombinaci „relativně dobré ekonomické situace, růstu příjmů obyvatel či využívání nemovitostí jako jednoho z investičních nástrojů“. Své ovoce jistě nese i osvěta nebo čím dál snazší a rychlejší porovnání půjček napříč trhem, které ihned odhalí ty lepší varianty pro spotřebitelskou půjčku.

Dodejme jen, co je bráno jako ohrožený dluh: finančními institucemi za něj bývá považován takový dluh, u kterého nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí splátky, nebo který byl dokonce již zesplatněn.

Jak se splácí v jednotlivých krajích?

A jak je to s ohroženými dluhy ze spotřebních půjček napříč kraji? Nejhůře jsou na tom lidé v kraji Ústeckém (10,8 %), Karlovarském (10,2 %) a Moravskoslezském (9,2 %). Nejlepší situace je v Praze (5,8 %), kraji Zlínském (6,2 %) a na stejném procentu (a tak i třetím místě) pak jsou domácnosti v kraji Středočeském a Vysočina (6,6 %).

Jak dlouho ještě bude Barometr úvěrového trhu obsahovat takto pozitivní trendy? To v největší míře závisí na nás samotných.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688