army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.04.2022 02:00:00

Velení alianční předsunuté přítomnosti poprvé pod českou vlajkou

Příslušníci úkolového uskupení „enhanced Vigilance Activities (eVA) – aktivita zvýšené bdělosti“ opustili republiku 4. dubna a v současné době budují operačních schopnosti a zázemí pro ostatní koaliční jednotky, které se budou během následujících měsíců postupně přesouvat do výcvikového centra Lešť. Tzv. Battlegroup bude složen z vojáků z Německa, Nizozemska, Polska, Slovenska, Slovinska a USA.

Historicky první český velitel mezinárodního kontingentu NATO

Prvním velitelem mezinárodního uskupení je plukovník gšt. Tomáš Unzeitig, který zastává pozici zástupce velitele 31. pluku biologické, radiační a chemické ochrany v Liberci. Po absolvování Vysoké školy pozemního vojska ve Vyškově (obor Ekonomika ochrany civilního obyvatelstva a územní obrany) prošel mnohými vojenskými funkcemi, ve kterých nasbíral zkušenosti v národním i mezinárodním prostředí. Působil na Společném operačním centru MO v Praze jako vedoucí oddělení řízení zahraničních operací, později, po reorganizaci centra a vzniku Velitelství pro operace, se stal náčelníkem oddělení plánování zahraničních operací. A právě na těchto pozicích měl možnost jezdit za vojáky do misí, za koaličními partnery a zjišťovat jejich potřeby či očekávání. Byl třikrát nasazen v Afghánistánu a tři roky strávil na Velitelství NATO pro pozemní síly v tureckém Izmiru jako plánovač pozemních operací NATO.

Je potřeba být mezi vojáky

„Když nechcete ustrnout na mrtvém bodě, je nutné měnit štábní práci za velitelskou, a proto jsem se od 1. ledna 2022 vrátil zpět do Liberce,“ vysvětluje plukovník Unzeitig. Už ke konci března se ale dozvěděl, že bude velet kontingentu NATO na Slovensku. V mezinárodním prostředí se umí velmi dobře pohybovat, byl prakticky všude na světě, kde čeští vojáci působí. V rámci předsunuté přítomnosti NATO pobýval i v Litvě a Lotyšsku.

Čest, pocta, ale i zodpovědnost pro naši armádu

„Předsunutá přítomnost na Slovensku je jen logickým důsledkem krize a války na Ukrajině. Mnohonárodní bojové uskupení na Slovensku vlastně jen doplňuje a posiluje obranyschopnost Ozbrojených sil Slovenské republiky,“ upřesňuje jeho první velitel. Slovensko je podle něj pro Čechy stále bratrskou zemí se stejnými kořeny a stejným vnímáním reality. Spolupráce proto prý funguje na jedničku.

A že na přípravu či výběr personálu neměl jako velitel moc času? „Bral jsem to jako čest, poctu. Vůbec jsem nepřemýšlel, že bych odmítl,“ uzavírá plukovník Tomáš Unzeitig.

  • Cílem mise je deklarace připravenosti, odhodlanosti a jednoty členských zemí NATO bránit územní celistvost a integritu aliance
  • Předsunutá přítomnost NATO (eFP) na Slovensku má navýšit obranné schopnosti Ozbrojených sil Slovenské republiky
  • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ve čtvrtek 24. března 2022 schválila mandát, který umožní až 650 příslušníkům Armády České republiky působit na Slovensku do 30. června 2023
]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688