Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  20.04.2022 14:12:49

Zateplení budovy kutnohorské nemocnice ročně ušetří miliony korun

předání stavby

Zateplení obvodového zdiva a střech, nová okna, instalace venkovního stínění s ručním elektronickým ovládáním, rekonstrukce tepelného hospodářství. To je jen základní výčet opatření, která v kutnohorské nemocnici přispějí úspoře finančních prostředků vydaných na energie. Zástupci nemocnice a středočeského krajského úřadu coby zřizovatele dnes předali staveniště stavební firmě. Jde o akci, která je řešena metodou EPC (Energy Performance Contracting), resp. energetické úspory se zaručeným výsledkem.

Kutnohorská nemocnice v budoucnu výrazně ušetří za energie. „Nejen kvůli napjaté situaci na trhu s energiemi chceme ušetřit na běžné režii, a to díky investicím kraje i Evropské unie. Novinky nejenže ušetří peníze, ale zlepší i komfort pacientů a zaměstnanců nemocnice, za což jsem nesmírně rád,“ konstatuje Pavel Pavlík, náměstek Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví.

Kromě klasických úprav, nechá kraj instalovat řadu nových prvků – zdroj páry pro technologii prádelny, nové parní spotřebiče v kuchyni, termostatické radiátorové ventily, systém individuální regulace teplot, LED svítidla anebo dohledový a řídící systém měření a regulace tepelného hospodářství. Práce by měly skončit na konci letošního roku.

Přispěje i EU

Celá rekonstrukce vyjde na 62,5 milionu korun. Projekt je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Zhruba 40 % nákladů je hrazeno dotací EU, zbytek z prostředků Středočeského kraje. Nemocnice, resp. kraj by měl každý rok uspořit 31,5 % ročních nákladů, což odpovídá zhruba třem milionům korun bez DPH. Za dobu 10 let, kdy je tato úspora dodavatelem smluvně garantovaná, by mělo být uspořeno celkem přes třicet milionů korun.

Středočeský kraj přistoupil k řešení projektů na energetické úspory metodou EPC už v roce 2019 a má v plánu pokračovat, a to s i bez unijních dotací. Kromě projektu v Kutné Hoře jsme rovněž rozjeli realizaci energetických opatření u Oblastní nemocnice Mladá Boleslav a budovy úřadu Středočeského kraje. Rada kraje už schválila i další akce v rámci projektů EPC II. Zde se bude jednat o přípravu celkem 7 projektů s dotací, které v sobě zahrnují celkem 63 objektů. Tyto objekty jsou ve většině případů školy, ale i nemocnice, domov seniorů anebo muzeum,“ jmenuje Libor Lesák, krajský radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek a pokračuje: „V rámci unií nedotovaných projektů je schválena oprava, na základě metody EPC, 46 objektů.“

Kraj zatím do všech projektů EPC do konce tohoto roku investuje zhruba dvě stě milionů korun. Dalších šest milionů korun již použil na přípravu dalších energetických projektů. Do investic na energetická opatření chystá kraj v dalších letech napumpovat bezmála 1,3 miliardy korun.

Metoda EPC

Metoda EPC je obecně vhodná pro objekty s vysokou spotřebou energie a s horší energetickou účinností. Předmětem energetických služeb je návrh, projektování a realizace investičních úsporných opatření v existující budově, areálu včetně energetického managementu. Investiční náklady hradí dodavatel, úsporná opatření jsou několik let splácena z úspor. Pro celý projekt je jen jeden dodavatel energetických služeb, který na sebe bere většinu finančních i technických rizik.


předání stavby (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688