Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.04.2022 00:35:53

19. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street

Akcie ve Spojených státech výrazně posílily. Náladu investorů zlepšily pozitivní výsledkové zprávy (po skončení obchodování nicméně hrubě zklamala čísla Netflixu), které zastínily i zprávy o očekávaných agresivních krocích centrální banky USA ke zpomalení inflace a růstu výnosů amerických státních dluhopisů.

Index Dow vzrostl o 1,45 % na 34 911,20 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 1,61 % na 4 462,21 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 2,15 % na 13 619,66 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,61 % na 21,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o více než osm bazických bodů nad 2,94 %. Ceny ropy spadly o více než pět procent, přes procento odevzdalo zlato a stříbro ztratilo přes dvě procenta. Bitcoin si za den polepšil o více než dvě procenta.

S&P 500 19. 4. 2022

Posílily akcie firem s velkou tržní kapitalizací, jako jsou Microsoft (+1,70 %)Apple (1,41 %) a Amazon (+3,49 %). Zisky si připsaly i akcie společnosti Johnson & Johnson (+3,05 %), protože její výsledky hospodaření překonaly očekávání trhu a firma zvýšila výplatu dividendy. Před zveřejněním výsledků hospodaření stouply i akcie firem Netflix (+3,18 %) a IBM (+2,43 %), první jmenovaná ale v poobchodní fázi odevzdávala přes 20 %.

Doposud zveřejnilo výsledky hospodaření za první tři měsíce letošního roku 49 firem z indexu S&P 500. Z toho zisk 79,6 % z nich překonal očekávání analytiků, ukazují údaje společnosti Refinitiv. Obvykle jich překoná očekávání 66 %.

Akcie příliš nereagovaly na komentář prezidenta Federální rezervní banky v St. Louis Jamese Bullarda, který v pondělí zopakoval své argumenty pro zvýšení úrokových sazeb v USA do konce roku na 3,5 %, aby se zpomalila inflace. Ta je v USA nyní nejvyšší za 40 let.

Výnosy 30letých státních dluhopisů se poprvé od dubna 2019 zvedly nad 3 %. Z tohoto pohybu těžily akcie bank jako Wells Fargo (+1,40 %)Bank of America (+1,77 %) a Morgan Stanley (+2,81 %).

Oslabily však akcie energetických společností, protože ceny ropy klesly o pět procent. Reagovaly tak na zhoršení výhledu globálního ekonomického růstu Mezinárodním měnovým fondem a varování před vyšší inflací. Navzdory úternímu poklesu však ceny ropy od počátku letošního roku stouply o zhruba třetinu, což pomohlo k růstu zisku firmy Halliburton (-0,82 %), poskytovatele služeb a vybavení ropným společnostem, v prvním čtvrtletí o 85 %. Akcie firmy i přes vysoký růst zisku ale oslabily kvůli širšímu poklesu energetického sektoru.

"Nálada i pozice na trhu byly v posledních dnech mimořádně pesimistické. I my jsme mírně snížili do té doby rekordní akciovou alokaci, nicméně pro nejbližší dny si umíme představit poměrně silnou rally, zejména v segmentech menších firem (small caps) a u firem s vysokou betou," uvedl stratég Marko Kolanovic z JPMorgan.

Úterní silný růst cen akcií nicméně přišel současně s dalším výrazným růstem výnosů amerických vládních dluhopisů. To je zejména v technologickém sektoru hodně netypické. "Není to příliš běžné, v sektorech citlivých na růst úroků je proto úterní růst potřeba brát s velkou rezervou," podotkl Andrew Smith, hlavní stratég Delos Capital Advisors.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-19-dubna-2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688