mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.04.2022 15:40:00

Rumunsko – ekonomické dopady konfliktu na Ukrajině

Rumunsko – ekonomické dopady konfliktu na Ukrajině

19.04.2022 / 15:38 | Aktualizováno: 19.04.2022 / 15:40

Makroekonomické prognózy byly do zahájení válečného konfliktu na Ukrajině pozitivní, zejména pro služby, maloobchod, stavebnictví a průmysl. Rozpočet na rok 2022 byl sestaven na základě předpokladu růstu ekonomiky o 4,6 % a průměrné roční inflaci 6,5 %. Celkově mělo reálné HDP v roce 2022 růst o 4,4 % a v roce 2023 o 4,2 % při inflaci 6,5 ??%. Po zahájení ruské agrese na Ukrajinu je makroekonomický vývoj velmi volatilní. Například Světová banka (SB) již snížila odhad ekonomického růstu Rumunska v roce 2022 o 2,4 procentního bodu. Rumunská vláda v kontextu konfliktu na Ukrajině resp. nedostatku tzv. kritických surovin se začala zabývat a revidovat uzavírání dolů a lomů. Rumunsko nemá přímé smlouvy s Ruskem o dodání plynu, nehrozí tak možnost úhrady komodity v rublech. Rumunsko nemá v podmínkách sankcí proti Rusku nasmlouván dostatek plynu, aby naplnilo zásobníky pro zimní sezónu 2022-23. Bukurešť hledá zdroje, které by nahradily ruský plyn, které tvoří 20 % dodávek.

Na druhé straně krize přináší celou řadu příležitostí i pro CZ subjekty a to i vzhledem k vládnímu balíku opatření na podporu ekonomiky, s názvem „Podpora Rumunska“.

SB upřesnila na základě růstu cen včetně za energii, že v lednu inflace dosáhla 8,4 %, za celý rok 2022 odhaduje její výši na 9,8 %. Světová banka varuje, že kvůli válce na Ukrajině a doznívající pandemii Covid-19 jsou rizika nárůstu inflace vysoká.

Dle EK v lednu 2022 dosáhla inflace 8,4%, v únoru 2022 pak 8,5%, a celoroční predikce EK je 6,1%, což je ještě konzervativní odhad viz názor SB.

Před začátkem ruské invaze na Ukrajinu se očekávalo, že inflace spotřebitelských cen vyvrcholí v dubnu na 11,2 %, jakmile vyprší režim podpory pro domácnosti s elektřinou a zemním plynem, a na konci roku zůstane blízko dvouciferných hodnot tj. 9,6 % dle EK resp. 9,8 % dle SB.

Rezervy Rumunska (měny + zlato) měly v březnu 2022 hodnotu 41 miliard EUR.

V kontextu invaze Ruska na Ukrajinu ministr hospodářství Florin Spătaru ohlásil plán na revitalizaci těžby cenných kovů, na kterých je EU závislá (měď, zinek, olovo, grafit pod.). EU identifikovalo celkem 137 výrobků a kritických surovin, ve kterých má Rusko z velké části dominantní pozice. Část z těch surovin se nachází v Rumunsku (např. župa Gorj lokalita Baia de Fier, kde se nachází mj. titan, zirkon, grafit použitelný na výrobu grafenu pro automotive, nebo župa Bihor, kde se nachází polymetalické rudy, měď, zinek, molybden a další).

Ministr energetiky Virgil Popescu ohlásil, že Rumunsko nemá přímé smlouvy s Ruskem o dodání plynu, ani přímé kontakty s Gazpromem, nehrozí tak možnost úhrady v rublech. Je to problém prostřednických firem, které mají smlouvu s Gazpromem. Rumunsko má jednu z největších rafinérských kapacit ve východní Evropě.

Z důvodu války na Ukrajině se Rumunsko začalo připravovat na změny v exportu zemědělských komodit, především pšenice.

Vláda reaguje na válku na Ukrajině resp. na vyvolanou ekonomickou krizi, a prezentovala balík opatření na podporu ekonomiky s názvem „Podpora Rumunska“. Balík opatření má celkovou hodnotu 17,3 mld. RON. Opatření vstoupí v platnost 1. července.

Balík má tři hlavní cíle: podporu ekonomiky pro zdravý ekonomický růst, sociální kohezi a solidaritu mezi generacemi. Příjemci opatření jsou malé a střední podniky (IMM), velcí investoři, dopravci a distributoři. Například každý malý podnik, který je postižený válkou na Ukrajině může obdržet granty v hodnotě až 400 000 EUR.

Vzhledem k uvedeným masivním investičním opatřením, které Rumunsko přijímá k překonání válečné krize, doporučujeme obrátit zájem CZ firem k těmto oborovým příležitostem:

Obranný průmysl

Rumunsko bude nově poskytovat na obranu 2,5 % HDP. Očekávají se, nebo již probíhají významné akvizice, včetně moderního hasičského vybavení, pátracích a záchranných vrtulníků, speciálních vozidel a sanitek atd. Pro české firmy může být perspektivní například participace na přezbrojování, vybavení letišť, zdravotní potřeby.

Dopravní průmysl a infrastruktura

Rumunská vláda přikládá této oblasti zásadní význam, do rozvoje infrastruktury bude vkládat nemalé prostředky.

Důlní, těžební a ropný průmysl

Pro české firmy může být perspektivní participace např. na modernizaci, restrukturalizaci a rozšiřování ropné a plynárenské infrastruktury, participace na zpracování a těžbě surovin, kamenolomy, štěrkopískovny, výstavba a modernizace rafinérií a nových nalezišť plynu v Černém moři a ve vnitrozemské části Rumunska.

Vodohospodářský a odpadní průmysl

Rumunské Ministerstvo vodního a lesního hospodářství podporuje nové projekty rozvoje infrastruktury vodního hospodářství.

Příležitosti pro české firmy mohou být také v podobě dodávek a subdodávek technologií na ochranu životního prostředí. Hlavně dodávek v oblasti čištění a úpravy vody, technologických součástí pro čistírny odpadních vod, technologií na úpravu pitné vody a v oblasti nakládání s odpady. Příležitosti jsou i v odpadovém hospodářství měst, neboť většina z nich zatím nemá vybudovanou funkční infrastrukturu třídění odpadů.

Zemědělství

Klíčovým imperativem rumunské vlády bude potravinová bezpečnost. Šanci na úspěch u CZ podniků mají s ohledem na chystanou masivní finanční podporu dodávky zemědělské techniky a technologií, zemědělských strojů, zařízení a zemědělských hnojiv.

Uvedené priority se do značné míry překrývají s dlouhodobě podporovanými sektory ze strany ZÚ, resp. s mapou oborových příležitostí.

Rudolf Opatřil, ekonomický rada, Velvyslanectví ČR v Bukurešti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688