Daně a účetnictví  |  19.04.2022 11:40:29

Online prostředí mění práci nejen účetních

Téma digitalizace je nekonečné téma nejen pro firmy, ale také pro samotnou účetní profesi. Na jednu stranu dokážou online nástroje ušetřit hodně času, na stanu druhou však současná legislativa není tak flexibilní pro práci v online prostředí, jak by si účetní mohli přát.  Ke zvýšení tlaku na přechod do online světa přinesly poslední roky, které byly ve znamení práce na homeoffice, zkrácených úředních hodin a přesunutí schůzek na aplikace zoom, google meet apod. Také velké množství firem zjistilo, že to jde i bez papíru, což bylo pro účetní nepoznatelně přínosné. V minulosti se totiž někteří z nich potýkali s klienty, kteří odmítali ukládat doklady na sdílené disky, ale také naopak se někteří účetní drželi papíru, jak jen to šlo, ale pak už prostě nebylo zbytí. „S veškerým respektem k negativům, která covid-19 přinesl, vnímám rozvoj a využití digitálních technologií při práci ve firmách jako jeho pozitivní vliv, na kterém i v současné době dále stavíme,“ říká Jaromír Hrazdira, předseda Komory certifikovaných účetních (KCÚ).

V rámci účetní profese se samozřejmě stále objevuje onen známý problém a totiž, že legislativa pokulhává za technologickým vývojem. Určitou zkostnatělost právních předpisů můžeme vidět např. při kontrolách, kdy řada úředníků státní správy stále bazíruje na tištěných originálech dokladů, ale i to se postupem času naštěstí mění.

Jak vypadá účetní budoucnosti?

V souvislosti s důrazem na digitalizaci a přechod do online prostředí se objevuje i obava o ztrátu zaměstnání a možnost zániku účetní profese. Tato profese však nikdy nezanikne, jen se transformuje, protože lidský faktor bude v účetnictví vždycky nepostradatelný. Zcela jistě postupem času zmizí zadávání dat do systému a místo diskusí o tom, kde je jaký doklad, co kde chybí apod., se účetní budou daleko více věnovat finančnímu plánování, hodnocení, analýzám – a tedy tomu, čemu se jako účetní mají věnovat, tzn. poskytování ekonomických informací podnikatelům pro jejich ekonomické rozhodování. Tím se stanou partnery a poskytovateli informací pro podnikatele. Z účetních se stanou tzv. účetní experti, jejichž pracovní náplň bude něco na pomezí mezi IT manažerem, odborným konzultantem, poradcem, který svým klientům nabízí výdělečná řešení pro jejich business, nenosí šanony ani desky s doklady, ale počítač, ze kterého v podstatě kdykoliv a kdekoliv udělá veškerou svou práci. Umělá inteligence tak není hrozba, ale výzva. „Doufám, že pomůže vyřešit to, abychom nemuseli trávit čas rutinou a mohli se opravdu věnovat odbornosti. Nevadí mi, pokud umělá inteligence rutinu nahradí,“ dodává Hrazdira.

Komora certifikovaných účetních se tak kromě klasického vzdělávání zaměřuje také na informační technologie, zvýšení znalosti programového vybavení a jeho zvládání. Na pokročilé úrovni organizuje nebo se podílí na konferencích k digitalizaci účetnictví, kde se snaží nejen členům ukázat fungování moderních technologií v praxi a předvést jim, jaký konkrétní přínos a proces, lze nahradit, za jakou cenu a s jakými výsledky. Nabídky kurzů KCÚ najdete na https://www.komora-ucetnich.cz/cze/vzdelavani/seminare-komory/aktualni-nabidka

Komora certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCÚ) je profesní organizace působící v České republice od roku 1999. Sdružuje na 1 200 profesních účetních, kteří absolvovali několikaletý dvoustupňový systém certifikace účetních postavený na vzdělávacích standardech Mezinárodní federace účetních (IFAC). KCÚ podporuje účetní profesi, zdůrazňuje význam kvalitní účetní práce pro finanční řízení podniků, zajišťuje odborná školení, připomínkuje novelizace účetních zákonů a předpisů. Jejím předsedou je Ing. Jaromír Hrazdira.

Více informaci na: www.komora-ucetnich.cz/cze/informace-komory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688