Broker Consulting (Broker Consulting)
Dluhopisy  |  19.04.2022 10:20:14

Komoditní fondy v březnu pokračovaly ve výrazném posilování a dosáhly 7,40 %. Na druhé straně spektra skončily dluhopisové fondy se ztrátou -3,58 %

Dopady neutěšené situace na Ukrajině se podle očekávání stále výrazněji projevují na světových trzích. Jak ukázaly výsledky březnového Broker Consulting Indexu podílových fondů, nejviditelnější dopady lze sledovat u komoditních fondů, které si vlivem nárůstu cen komodit meziměsíčně připsaly 7,40 %. Posílily také akciové fondy, které smazaly únorovou ztrátu a uzavřely březen s 1,85 %. Mírný nárůst zaznamenaly též fondy nemovitostní, a to 0,72 %. Nedařilo se naopak dluhopisovým fondům, které dlouhodobě pokračují ve ztrátě, konkrétně za březen odepsaly -3,58. Nepříznivé výsledky zaznamenaly i fondy peněžního trhu, které meziměsíčně ztratily -1,70 %.

„Největší nárůst si podle březnového indexu připsaly komoditní fondy, které meziměsíčně posílily na 7,40 %. Důvod je nasnadě. Ruská invaze na Ukrajině stále pokračuje a způsobuje obrovské lidské i ekonomické potíže. Měsíc a půl dlouhý konflikt nadále způsobuje zvyšování cen u téměř všech komodit. Nejpatrnější nárůst můžeme sledovat u cen ropy a zemního plynu,“ komentuje současné dění na komoditních trzích Dominik Šulta, analytik konzervativních investic společnosti Broker Consulting. V návaznosti na současnou situaci ohledně dodávek ruského plynu a jejich možného odpojení hledají země EU alternativy, které budou navíc ekologičtější. Ruské odpojení dodávek plynu se ale neočekává, jelikož jen za letošní rok si Rusko připsalo větší zisk než za posledních 15 let. Prudce nahoru také vyskočily ostatní komodity, které jsou ruskými a ukrajinskými hlavními exportními artikly, zejména jde o cenu niklu, slunečnicového oleje a pšenice. Komoditní fondy tak od začátku roku vzrostly o více než 71 %.

Invaze na Ukrajině také ovlivňuje akciové fondy, které vymazaly své předchozí ztráty z února a meziměsíčně si připsaly 1,85 %. Okolnosti naznačují, že trh očekává blízký konec války a zároveň i dlouhodobý růst. Americká centrální banka (FED) zvýšila v důsledku inflace úrokové sazby poprvé od roku 2018. Ani tato skutečnost však patrně nezastavila akciové fondy, které se po mírném oslabení vrátily k výraznému růstu. Pomyslným vítězem invazní situace na Ukrajině jsou akcie ropných společností, které profitují z růstu cen plynu a ropy. Ke zvyšování zazeb by FED měla přikročit tento rok celkem sedmkrát. Odborníci předpokládají, že ekonomika USA je velmi silná a celkově se nachází v dobré pozici pro zvládnutí přísnější měnové politiky.

Nemovitostní fondy přidávají navzdory současné nestabilní době další nemovitosti do svých portfolií. Je patrné, že tyto fondy se těší vzrůstající oblibě ze strany českých investorů, kteří jsou stále převážně konzervativnější. Současně fondům nahrává postupné zklidňování koronavirové situace a pozvolný návrat do kanceláří. Za březen si tak připsaly 0,72 %.

Dluhopisové fondy jsou stále v úpadku a pravděpodobně v něm vytrvají i nadále, za březen tak ztratily nejvíce ze všech fondů sledovaných Broker Consulting Indexem podílových fondů, a sice -3,58 %. Za jejich nepříznivou situací stojí zvyšování úrokových sazeb, což tlačí ceny dluhopisů dolů, naopak výnosy z dluhopisů do splatnosti rostou. Dluhopisové fondy jsou dlouhodobě ztrátové, za posledních 12 měsíců odepisují -9,72 %, přičemž jen od začátku letošního roku ztratily -6,96 %.

Od začátku roku se nedaří ani fondům peněžního trhu, které za tuto dobu odepsaly -2,45 %. Za měsíc březen pak zaznamenaly ztrátu -1,70 %.


Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting hypoteční index).

Index podílových fondů reprezentuje portfolio převážně českého investora. U akciových fondů nebere v potaz úzké regionální či sektorové zaměření, ale zaměřuje se na globální akciový trh. Složení fondů v akciovém indexu reflektuje portfolio běžného českého investora investujícího do akciových fondů. Podobné je to také u komoditních fondů, kde index reflektuje výkonnost fondů investujících převážně do tradičních komodit. U dluhopisových fondů klade index větší důraz na české a evropské dluhopisové fondy, ale ve výkonnosti zohledňuje i dluhopisové fondy investující do státních dluhopisů různých ekonomik a také dluhopisové fondy zaměřující na rizikovější dluhopisy, ale již s menší vahou. U peněžních fondů a nemovitostních fondů je sledována pouze výkonnost českých podílových fondů.

Proč je dobré tento index sledovat: Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 557 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688