Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.04.2022 17:11:10

Počasí: Jaro se pozvolna vrátí. Postupně bude až 19 °C

 

Velikonoce provázelo velmi studené počasí. Až do neděle bylo alespoň slunečno, ale v pondělí už se i zatáhlo a pocitově bylo velmi chladno, čemuž napomáhal suchý vzduch od severu. Nejchladněji bude v úterý, takže ještě musíme vydržet jeden studený den. Od středy se začne pozvolna oteplovat a podle modelů bude do víkendu až 19 °C. Nejprve to vypadalo, že studené počasí ve střední Evropě vydrží, nicméně díky jihovýchodnímu a postupně snad konečně i jižnímu proudění teploty stoupnou. Srážky se sice objeví, budou však jen místní a nebude jich mnoho.

Do té doby ale ještě zažijeme studené úterý, kdy se místy objeví přeháňky a budou od 500 m n. m. smíšené nebo sněhové. Na to naváže mrazivé středeční ráno. Mráz měl zlobit už v pondělí, ale na obloze se zatáhlo, a tak noční teplota neklesla tak nízko. Od středy se začne jaro vracet. Zesílí jihovýchodní proudění. Na horách a Vysočině klasicky natolik, že přijde i vichřice. Právě Českomoravská vrchovina je typické místo, kde vichřice od jihovýchodu řádí. Jde o „průvan“ mezi Alpami a Karpaty, který narazí na mírnou překážku (kolem 500 - 800 m n. m.) a velmi tam zesílí.


Předpověď počasí na další dny

úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť. Od 400 až 800 m n. m. podle situace srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 6 až 10 °C.

Ve středu bude polojasno až oblačno, na severovýchodě až zataženo. Místy déšť, přeháňky, na severovýchodě od 400 m n. m. ještě i sněhové. Teploty 9 až 13 °C. Ráno místy mráz.

Ve čtvrtek bude oblačno až skoro zataženo, přechodně polojasno. Na severovýchodě ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty 12 až 16 °C, na severovýchodě 10 °C.

Od pátku bude polojasno až oblačno, přechodně i skoro zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Teploty 14 až 18 °C, postupně i 19 °C.

Počasí 22.4.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty