pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Doprava  |  18.04.2022 10:14:05

Další úsek dálnice D35 na Pardubicku je zase o něco blíž. - Stavbaři nasunuli první část unikátního mostu

Další úsek dálnice D35 je zase o něco blíž. Stavbaři během tří velikonočních nocí připravili a nasunuli první část unikátního mostu přes stanici Uhersko v úseku dálnice ČasyOstrov. Druhou část by experti měli otočit na počátku května.

Unikátní otočení mostní konstrukce Unikátní postup vyzkoušeli jako první v republice stavbaři na Pardubicku. Pokračuje tu výstavba dálnice D35, která propojí severovýchodní Čechy se severní Moravou. O víkendu se intenzivně pracovalo v obci Uhersko na mostní konstrukci, která kříží železniční koridor 

Naprosto výjimečnou operaci si nenechaly ujít desítky pozvaných expertů. „Most se musel nejprve vysunout a poté otočit. Železniční koridor byl v době operace uzavřen a vlaky musely jezdit objížďkou, proto byl vybrán noční čas stavby. Dálniční most bude celkem 175 metrů dlouhý a je velmi netypický. Na některých místech bude až 11 metrů nad nynějším terénem, aby byla dodržena podjezdná výška železniční tratě. Most překlene celkem šest kolejí trati,“ řekl k unikátní akci, kterou má v režii Ředitelství silnic a dálnic, náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš.
Konstrukci mostu tvoří střední komorový nosník o třech polích s rozpětím 50, 72 a 50 metrů s dobetonovanou horní deskou mostovky. Části mostu se budují na obou stranách frekventované trati, ve finále se spojí otočením nad kolejiště. „Tato technologie byla zvolena projektantem kvůli významnému snížení počtu uzávěr na klíčové železniční trase spojující východ a západ republiky. Pro nás se jedná o významný posun, protože právě tento most měl v loňském roce dílčí potíže, které byly identifikovány i zhotovitelem,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Stavbu mostu má na starosti firma Eurovia CS, která systém pro otáčení vahadel (částí mostu) využila služeb firmy LKM Consult.
„Otáčení vahadel jako mimořádná mostní technologie se realizuje z důvodů výrazné šikmosti křížení mostu se železnicí a nízké světlé výšky mostovky nad kolejištěm. Cílem je realizovat podstatnou část výstavby vodorovné nosné konstrukce na pevné skruži rovnoběžně se železniční tratí vně kolejiště. Mostovka je proto rozdělena uprostřed na dvě poloviny a každá z nich se staví jako samostatné vahadlo na opačné straně trati,“ informovali odborníci z LKM Consult na svých webových stránkách.
Technologie otáčení zahrnuje dva podstatné konstrukční celky. Prvním je otočné zařízení na pilířích 10 a 20 tvořící dočasné podepření vahadla tíhy 4 500 tun na kruhové kluzné dráze s pevným středem otáčení na hlavě pilíře. Druhým je zadní ocelová podpěra ve vzdálenosti 45,1 m od středu otáčení v ose pilíře, s integrovanou aktivní pohonnou jednotkou otáčení, pohybující se přibližně v úrovni terénu na pevné vodorovné ŽB kruhové dráze založené na velkoprůměrových pilotách.
Podobný způsob stavby mostu se v Česku dosud nevyužil. Druhá část mostu by se měla nasouvat v termínu od 6. do 10. května.
Nový úsek dálnice D35 v úseku ČasyOstrov by se měl otevřít 22. prosince letošního roku. „Dálnice je pro nás všechny v regionu zásadní stavbou a jsem rád, že jsme se nasunutím první části mostu přiblížili k otevření dalšího úseku,“ dodal Kortyš.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688