Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  18.04.2022 06:55:00

Trh s ojetými vozy se zadrhává, ceny jsou na spotřebitele už příliš vysoko, roste zájem o elektriku - CoPilot

Jednou z nejsledovanějších položek ve vztahu k vysoké inflaci jsou v USA ojetá auta. Jejich cena totiž již nějaký čas prudce roste, na Yahoo Finance se ale diskutovalo o tom, zda spotřebitel již nepřestal být ochoten vysoké ceny akceptovat. Zakladatel a ředitel společnosti CoPilot Pat Ryan míní, že pokles prodejů ojetých vozů může skutečně naznačovat, že lidé stále častěji volí odklad nákupu ojetého vozu a čekají, až ceny klesnou.

Ryan připomněl, že tempo růstu cen se na trhu s ojetými auty zvedlo na počátku minulého roku, kdy domácnosti získaly vládní finanční pomoc. Nedostatek nových vozů daný tenzemi ve výrobních vertikálách se pak projevil zejména na poptávce po autech starých 1 – 3 roky, které jsou blízkým substitutem nových vozů.

Expert míní, že nabídka je nyní již na podobné úrovni jako před pandemií, ale ceny leží zhruba o 40 % výš. V minulosti se přitom cena tří ze čtyř ojetých vozů pohybovala pod 25 000 dolary. Nyní je to asi jen čtvrtina vozů. „Lidé nejsou ochotni zaplatit za auto z roku 2019 to, co by zaplatili za nové, a ti, kteří mohou čekat, čekají.“ Jak na ceny může působit současné ekonomické prostředí?

Podle Ryana obvykle platí, že růst sazeb zvyšuje celkové náklady pořízení zejména u větších aut a SUV, protože se tu projevuje vyšší náklad financujících úvěrů. Opačný efekt pak má plošně rostoucí cena paliv. Nyní se ale tento efekt neprojevuje, ceny ojetých vozů kvůli vysokým cenám paliv neklesají. Znatelný pak je podle experta růst zájmu o ojeté elektromobily, což se projevuje i růstem cen vozů Tesla starých pár let.

„Pokud chcete prodat auto, nyní je na to dobrý čas,“ radí Ryan americkým řidičům. Poukázal na to, že ceny ojetin na počátku roku klesly, ale pak prodejci změnili cenovou strategii poté, co propukla válka na Ukrajině. Expert tedy míní, že v tuto chvíli jde o trh prodejců, ale postupně se začne situace obracet kvůli převisu nabídky nad poptávkou panujícím za současných cen. Platit to bude zejména u nejmladších vozů tak, jak se zvyšuje výroba nových automobilů.

Zdroj: Yahoo Finance




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688