Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  17.04.2022 21:44:23

Burzovní kalendář 16/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (17.4.2022)

Výsledková sezóna za první kvartál nového roku se nám v nadcházejícím týdnu rozjede na plné obrátky, nicméně obavy z trvale vysoké inflace, nejistota vyplývající z války na Ukrajině a dozvuky jestřábího tónu americké centrální banky budou i nadále ovlivňovat sentiment na hlavních akciových trzích. Investoři se zaměří na čtvrteční rétoriku předsedy Federálního rezervního systému Jerome Powella, která má zaznít v rámci jeho posledního veřejného vystoupení před květnovým zasedáním centrální banky. Data z minulého týdne ukázala, že spotřebitelské ceny vzrostly v březnu o 8,5 %, což je nejrychlejší meziroční nárůst od roku 1981. Z komoditního trhu setrvají v centru pozornosti zejména ceny ropy kvůli zprávám o zavedení postupného zákazu dovozu ruské ropy ze strany Evropské unie. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Jerome Powell a jeho projev

Předseda FEDu Jerome Powell má během čtvrteční obchodní seance hovořit na jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu (IMF). Powell se zúčastní panelové diskuse o globální ekonomice spolu s prezidentkou Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeovou a dalšími tvůrci měnových politik.

Americká centrální banka na svém březnovém zasedání zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a míří k půlbodovému růstu na nadcházejícím květnovém jednání. Analytické domy se domnívají, že FED nepostupoval v boji s inflací dostatečně rychle a nyní lze z jeho strany očekávat mnohem agresivnější přístup ke zvyšování úrokových sazeb a utahování měnové politiky. Data z minulého týdne ukázala, že spotřebitelské ceny vzrostly v březnu o 8,5 %, což je nejrychlejší meziroční nárůst od roku 1981.

Během týdne vystoupí také několik dalších představitelů centrální banky včetně prezidenta FEDu St. Louis Jamese Bullarda, prezidenta chicagského FEDu Charlese Evanse a prezidentky FEDu v San Franciscu Mary Daly.

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna se rozjíždí na plné obrátky a během příštího týdne by mělo oznámit výsledky hospodaření několik blue chips akciíindexu DJIA – report zveřejní zdravotnický  gigant Johnson & Johnson (JNJ), Procter & Gamble (PG), IBM (IBM) a American Express (AXP). Investoři mohou sázet na výdělky streamovacího giganta Netflix (NFLX) nebo výrobce elektromobilů společnosti Tesla (TSLA). Na reporty z bankovního sektoru naváží od pondělí Bank of America (BAC) a Bank of New York Mellon (BK). Známky toho, že by zisky amerických společností za první čtvrtletí roku mohly překonat většinová očekávání, posílí argumenty pro růst dalších sektorů jako jsou cestovní ruch, hazard a letecká doprava.

Trh s bydlením ve Spojených státech

Ekonomický kalendář Spojených států bude v nadcházejícím týdnu relativně slabý a obsahuje pouze několik aktualizací na trhu s bydlením. Údaje o počtu nových bydlení a stavebních povoleních mají být zveřejněny v úterý. Ve středu bude následovat aktualizace o prodeji stávajících domů. Statistiky z trhu s bydlením jsou pečlivě sledovány v reakci na vyšší úrokové sazby na trhu, které se promítnou do růstu hypotečních sazeb. Týdenní zprávu o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti zveřejní úřady ve čtvrtek spolu s reportem výrobního indexu Philadelphia FED. Údajů o aktivitě zpracovatelského sektoru a sektoru služeb se dočkáme během pátečního obchodního dne.

Světové ceny ropy

Ceny ropy se během čtvrtečního obchodování před dlouhým velikonočním víkendem usadily výše pod zprávami o tom, že by Evropská unie mohla postupně začít zavádět zákazy dovozu ruské ropy. Postupné zavádění je navrženo tak, aby poskytlo Německu a dalším zemím čas na zajištění dodávek od alternativních dodavatelů. Aby nedošlo k poškození šancí prezidenta Emmanuela Macrona na znovuzvolení, navrhovaný zákaz EU bude předložen k diskusi až po posledním kole francouzských prezidentských voleb 24. dubna.

Evropská unie již zavedla proti Rusku pět úrovní tvrdých sankcí a je stále pod tlakem svých spojenců, aby udělala mnohem více. Evropský blok však není dostatečně vybaven na to, aby se vypořádal s ekonomickým dopadem zákazu dovozu ropy od jeho současně největšího dodavatele – Ruska.

Makroekonomický kalendář

Čína v pondělí zveřejní statistiky HDP za první čtvrtletí roku 2022. Investoři se ale více zaměří na březnová data maloobchodních tržeb, investic do fixních aktiv a report průmyslové výroby. Eurozóna má ve čtvrtek zveřejnit konečné údaje o inflaci za měsíc březen, které by měly potvrdit, že spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 7,5 %, což by byl nejrychlejší historický růst. Dále se očekává, že středeční údaje o průmyslové výrobě za únor vykáží mírný nárůst. Eurozóna a Spojené království mají koncem týdne zveřejní údaje PMI, které mohou začít ukazovat některé ekonomické dopady války na Ukrajině. V pátek Spojené království poodhalí březnové údaje o maloobchodních tržbách, u kterých se očekává, že vykážou druhý měsíční pokles v řádě.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.01.2022Burzovní kalendář 4/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688