army.cz (MO ČR)
Z regionů  |  17.04.2022 02:00:00

Zájem lidí o službu v záloze je na Zlínsku až třikrát větší

Pěší rota má podle ředitele KVV Zlín nyní přes 140 osob, zhruba stejný počet lidí z kraje je zařazen u dalších vojenských útvarů. „V covidových letech 2020 a 2021 byl útlum v náboru nových vojáků aktivní zálohy, ale po letošním únoru je nárůst až třikrát větší než předtím,“ uvedl.

Změnu nálad veřejnosti i větší podporu armádě a aktivní záloze vnímá nyní ve svém okolí i svobodnice Monika Andrýsková: „Myslím, že na základě situace, která se odehrává pár stovek kilometrů od nás, si lidé uvědomili důležitost a poslání aktivní zálohy,“ říká s tím, že pro ni ani její kolegy ale dění na Ukrajině nic nezměnilo: „Byli jsme a pořád jsme připraveni k nasazení při krizových situacích, ať už se jedná o střežení objektu kritické infrastruktury, posílení IZS nebo likvidaci a odstraňování následků živelních pohrom. Chceme pomáhat!“

Bojové drily, taktika, střelba i ochrana elektrorozvodny

Výcvik příslušníků pěší roty se v první fázi cvičení Safeguard soustředil na bojové drily, taktickou přípravu, střelby z ručních zbraní a bojové stmelení jednotky. Ve druhé fázi jednotka zajišťovala strážní službu elektrorozvodny na Zlínsku.

Základní vojenské dovednosti vojáci trénují ve výcvikovém prostoru Libavá. Nácvik střežení reálného objektu se už odehrává přímo v jeho areálu a vojáci AZ zde musí už „naostro“ ukázat, co se naučili a co umí. „Například umět reagovat na možné napadení nebo podat svému veliteli hlášení stanoveným způsobem, je v podstatě samozřejmostí. Procvičuje se a hodnotí se správnost a rychlost reakcí na různé typy incidentů, které mohou při zajišťování bezpečnosti objektu nastat,“ uvedl plukovník Petr Potyka, řídící cvičení.

Potřebu procvičovat ochranu a objektů, které jsou zásadní pro bezpečnost a spolehlivost dodávek elektrické energie, vnímá samozřejmě i sama společnost ČEPS: „Proto se součinnostních cvičení s Armádou ČR účastníme dlouhodobě a pravidelně. Těší mě, že koordinace s Krajským vojenským velitelstvím Zlín v rámci akce Safeguard Zlín 2022 proběhla hladce a potvrdila naši bezproblémovou spolupráci,“ uvádí bezpečnostní ředitel ČEPS Martin Bílek.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688