Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.04.2022 11:29:23

Pražské burze v týdnu nadále vládly akcie ČEZ, téměř již vymazaly válečné ztráty. Období valných hromad startuje

  • zbrojovka CZG změnila jméno na Colt CZ Group SE (dále jen COLT CZ)
  • UBS po týdnu snížila podíl v bance MONETA na dřívější úrovně
  • představenstvo ERSTE získalo odměnu v celkové výši přes 32 tis. firemních akcií
  • akcie ČEZ se ve zkráceném týdnu postaraly o 41 % všech obchodů (zobchodovalo se jich za 954 mil. )
  • ve středu se uskuteční valná hromada KB, rozhodovat mj. bude o dividendě 43,80

Pražská burza se ve zkráceném nakonec dokázala nasměrovat zpět výše, když nejprve v první dva obchodní dny musela bojovat s převahou prodejců. Index PX zakončil ve čtvrtek na téměř 1 376 bodech, tedy vůbec nejvýše od 25. února. V prvním dubnovém zkráceném obchodním týdnu si tak index polepšil o 0,93 %.

Nakonec jen 2 emiseindexu PX zakončily týden proti trhu. Váhově zanedbatelné akcie PILULKA, vracející se tak zpět k letošním minimům, a akcie KB. Bankovní titul se v úterý po měsíci kurzově dokonce přibližoval zpět hranici 800 . Zkrátka investoři nejspíše nadále nervózně reagují na možné ekonomické dopady související se současným válečným konfliktem. Na nadcházející středeční valné hromadě se budou vyhlížet možné zprávy o daném zasažení úvěrového portfolia banky, potažmo tedy v návaznosti i (ne)dodržení avizovaného výhledu dalšího rozdělování dřívějších zisků banky v tomto roce. Titul jistě kurzově právě pomáhá držet „jistá“ dividenda 43,80 , kterou by akcionáři měli ve středu právně posvětit. S nárokem by se pak titul měl na pražské burze obchodovat ještě týden.

Každopádně nejvíce však v týdnu ztratily akcie Avast, které však již do indexu PX nepromlouvají. V opačném případě by jinak v týdnu zisky pražské burzy výrazně ořezaly. A to se přitom oproti domovskému Londýnu u nás nadále obchodují s výraznou minimálně 2 prémií, navzdory k libře zpět oslabující koruně. Zatímco přelom měsíce přinesl kurz pod 29 Kč/GBP, nyní se již navracíme nad 29,50 Kč/GBP.


Naopak nejvíce si v týdnu polepšily akcie VIG, které se v domovské Vídni pokoušely po pár týdnech opět neúspěšně dostat zpět nad poměrně letos silně rezistenční hranici 24 EUR. Svou vahou však hlavním motorem pražské burzy byly opět akcie ČEZ, které svou abnormální růstovou šňůru rozšířily na 6 týdnů. Kurzově polomily hranici 1 000 , kde se naposledy obchodovaly v říjnu 2008. Nákupní apetit investorů navíc podporovaly ceny elektřiny, když roční kontrakty dosahovaly nových rekordních úrovní. Domácí kontrakt pro příští rok již pokořil hranici 200 EUR/MWh (zhruba 4,90 Kč/kWh), pro rok 2024 pak hranici 150 EUR/MWh. A pro ještě vzdálenější rok 2025 se již silová elektřina obchoduje za 133 EUR/MWh, přestože ještě téměř do konce března se držela pod hranicí 100 EUR/MWh. ČEZ v týdnu uvedl, že elektřinajádra se v Temelíně bude vyrábět také díky palivovým článkům od francouzské Framatome a americké Westinghouse, která dříve již i byla dodavatelem. Dané firmy po 2letém výběrovém řízení vysoutěžily 15letý kontrakt. Vyřadily tak ruský TVEL, který však má zajištěn doživotní kontrakt pro Dukovany.

Před blížící se valnou hromadou, potažmo dividendou, si již pátý týden v řadě polepšily akcie MONETA. Dále se tak přibližují svým historickým maximům. Jak jsme dříve informovali, švýcarská UBS se díky navázaným finančním instrumentům na akcie MONETA stala na konci března zpět kvalifikovaným akcionářem banky. Jak se nyní z regulatorního hlášení ukázalo, zhruba po týdnu však dané instrumenty přestala vlastnit, čímž se její podíl v bance smrskl na 0,26 %.

V týdnu k rovněž rostoucím akciím ERSTE možno pak zmínit regulatorní hlášení týkající se managementu. Dle něj šest členů představenstva ERSTE získalo v rámci odměn zdarma v souhrnu 32 287 firemních akcií. Nejvíce, 7 547 akcií, šéf Bernhard Spalt.

K akciovým transakcím managementu možno zmínit také společnost CZG, když tato „matka“ zastřešující také americký Colt změnila název na COLT CZ. Právě šéf amerického společnosti Colt Dennis Veilleux prodal ve čtvrtek na pražské burze dalších 1 500 akcií COLT CZ. Navázal tak na dřívější prodej 2 500 akcií z konce března.


K letos ke značně kurzově ztrácejícím akciím slovenské TMR, které byly do roku 2014 také součástí prestižního indexu PX, možno závěrem zmínit oznámenou transakci o rozšíření byznysu. Prostřednictvím své polské dcery firma za nezveřejněných podmínek koupila, také u řady Čechů oblíbený, vodní park Bešeňová disponující celoročními bazény s termální vodou.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688