Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  16.04.2022 08:20:11

Proč je Ethereum špičkou v decentralizovaných financích? (1. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Decentralizované finance, nebo též DeFi je termín, kterým se popisují finanční služby, které jsou dostupné prostřednictvím decentralizovaných platforem. Na tomto poli se velmi výrazně uchytilo Ethereum, když blockchain, na jehož základě funguje samotná kryptoměna Ethereum, skýtá i mnohé další přidružené bonusy. Hlavně díky samotným vlastnostem blockchainu Etherea se z této platformy stal lídr na poli DeFi a dočkal se hromadného přijetí od celé komunity. To, co je na tomto blockchainu tak výjimečné a co mu pomohlo stát se prozatím nejoblíbenější platformou pro DeFi, je jeho široká škálovatelnost. Blockchain Etherea nabízí suverénně největší škálu možností zapojení se napříč všemi hlavními finančními kategoriemi. V posledním roce si sice z koláče Etherea uloupl značnou část blockchain Solany, ale ani to zdaleka nestačilo na změnu zavedených pořádků. Nehledě na skutečnost, že sama Solana vznikla na půdorysu blockchainu Etherea. Oproti Ethereu sice aktuálně nabízí mnohem větší objem zpracovaných transakcí, ale ve škálovatelnosti jsou si obě platformy rovny. Navíc chystaný upgrade na Ethereu by měl zkapacitnit tuto síť na zpracování až 100 tis. transakcí za vteřinu, čímž by se Solaně nejen že vyrovnal, ale dokonce by ji v objemu zpracovaných transakcí za vteřinu předčil. I to je důvod, proč žádná jiná platforma alespoň zatím nezískala tak široké přijetí jako právě Ethereum. Základní přehled, jaké využití tedy blockchain Etherea nabízí, se dozvíte níže.

Stablecoiny

Stablecoiny jsou druhem kryptoměn, které se spoléhají na stabilnější aktiva jako základ své hodnoty. Nejčastěji se o stablecoinech mluví jako o měnách navázaných na fiat měny, jako jsou například americký dolar, či euro. Jejich hodnota však může být navázána i na jiná aktiva jako drahé kovy či jiné kryptoměny. V podstatě stablecoiny fungují tak, že negují volatilitu, která je v současné době kryptoměnám vlastní. Myšlenka spočívá v tom, že peníze v rezervě slouží jako zástava za stablecoiny, tzn., že kdykoli držitel stablecoinu vyplatí své tokeny, z rezervy se odebere stejná částka aktiv. Většina aplikací DeFi by byla neuskutečnitelná, kdyby nebylo spolehlivého prostředku výměny hodnot. Této stability se pak dá využít při transakcích mezi jinými kryptoměnami, nebo mezi fiat měnou a digitálními měnami a pak pomocí chytrých kontraktů a řízeného ražení stablecoiny zajišťují stabilní hodnotu. Na trhu je dnes k dispozici poměrně dost stablecoinů založených na Ethereu, které jsou do značné míry tím, co pohání velkou část hnutí DeFi.

Binance USDT

Existuje mnoho různých typů stablecoinů a ne všechny jsou si rovny. Jako první a největší stablecoin je znám Tether (USDT), který byl vytvořen v roce 2014. Zhruba 85 % aktiv Tetheru tvoří podle jeho internetových stránek hotovost, peněžní ekvivalenty, krátkodobé vklady a krátkodobé podnikové dluhy. Zřejmě i proto je Tether dodnes jedním z nejpoužívanějších dostupných stablecoinů.

USD Coin je další populární stablecoin, který v roce 2018 uvedla na trh společnost Circle. USD Coin je podle společnosti Circle navázán na americký dolar a americké státní dluhopisy s krátkou dobou splatnosti a jeho nabídka v oběhu činí 49 miliard USD. Další stablecoiny jako Dai, Binance USD a TerraUSD jsou také populární, ale mají menší tržní kapitalizaci a odlišné rozdělení rezerv. Třeba Dai je součástí systému MakerDAO a funguje jako stablecoin, který není krytý drženými americkými dolary, ale řadou chytrých kontraktů a jako kolaterál využívá Ethereum. Dai v podstatě funguje jako půjčka pro uživatele, kteří jsou ochotni dát do zástavy Ethereum nebo jiné tokeny Etherea výměnou za stablecoin. To staví síť Ethereum do solidní pozice, aby si udržela dominantní postavení stablecoinů, až trh dozraje.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688