army.cz (MO ČR)
Armáda  |  15.04.2022 00:00:00

Spolupráce české armády s národní gardou Texasu trvá téměř třicet let

Přímo na letišti v Austinu generála Opatu a náměstka ministryně obrany Františka Šulce přival zástupce velitele Texaské národní gardy generálmajor Carlton Smith. Při té příležitosti zde předvedl české delegaci poslední verzi letounu C-130J Hercules, který patří do flotily národní gardy. Na základně Marby se pak generál Opata setkal s velitelem Texaské národní gardy generálmajorem Thomasem Suelzerem. Diskutovali o další spolupráci obou armád, konkrétně v oblasti výcviku a vzdělávání.

„Naše spolupráce pro mě hodně znamená. Má téměř třicetiletou tradici a naše vazby jsou za tu dobu už na osobní úrovni. Vážím si naší spolupráce, protože má konkrétní výstupy,“ komentoval setkání generál Opata.

Jednání české delegace pak pokračovalo včetně zástupců Nebraské národní gardy. Společně probrali dosavadní spolupráci, sdíleli zkušenosti z úkolů posledních dvou let a informace o aktuální bezpečnostní situaci ve východní Evropě. Texaská národní garda je podobné velikosti jako česká armáda. „Trvale máme nasazeno okolo čtyř tisíc lidí v různých operacích na území Spojených států a Evropy,“ informoval generál Smith.

Jako příklad konkrétního zapojení národních gard do úkolů české armády bylo zmíněno vyslání lékařských specialistů na podporu výstavby polní nemocnice v pražských Letňanech a mezinárodní cvičení Ample Strike v Náměšti nad Oslavou. Loni cvičení předsunutých leteckých návodčích podpořila Texaská národní garda bezpilotním letounem MQ-9 Reaper včetně technického personálu, který letoun operoval přímo z Náměšti.

„Desítky let trvající spolupráce české armády a Texaské a Nebraské národní gardy není pouze o spolupráci těchto organizací. Má mnohem širší význam. Ukazuje na úzký vztah České republiky a Spojených států, který musíme kvůli stále méně bezpečné situaci v Evropě posilovat. Právě o tom bude příští týden ministryně obrany Jana Černochová ve Washingtonu D.C. jednat se svým americkým protějškem Loydem Austinem,“ dodává k návštěvě náměstek ministryně obrany František Šulc.

Zástupce velitele Nebraské národní gardy generálmajor Lynn Heng zmínil mezi hlavními úkoly jeho sil výcvik a certifikaci pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen na tankování za letu. To umožňují v rámci výcviku piloti právě nebraské gardy s letouny KC135.

Po jednání se delegace v doprovodu generála Smitha přesunula vrtulníky UH-60 Black Hawk do Houstonu na základnu 147. bojové letky národní gardy. Velitel letky plukovník Hector Comacho generála Opatu a jeho doprovod provedl základnou a představil leteckou i pozemní techniku, včetně již zmiňovaného letounu Reaper. „Tato letka je nejstarší letkou amerických vzdušných sil. Jsme na to hrdí, stejně jako na spolupráci s vámi,“ komentoval setkání plukovník Comacho.

Spolupráce na výcviku českých přesunutých leteckých návodčí a dnes už i dalších aliančních partnerů na cvičení Ample Strike začala v roce 2010.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688