army.cz (MO ČR)
Armáda  |  15.04.2022 00:00:00

Nové vrtulníky Venom a Viper pro Armádu ČR už jsou ve výrobě

„Po dvou letech pandemie jsme konečně tady. Výběr vrtulníků systému H1 byl správným krokem v modernizaci našeho letectva a spolupráce se společností Bell je rozhodně dobrá volba. Těším se na společný výcvik našich vojáku s piloty a techniky námořní pěchoty,“ uvedl během oficiálního setkání generál Opata.

Prvních pět vrtulníků

Ve výrobní hale firmy Bell Textron se generál Opata setkal s Vincem Tobinem, ředitelem vojenského programu výroby společnosti Bell, a Mikem Deslattem, ředitelem projektu vrtulníků systému H1. Českou delegaci provedli výrobní linkou, kde je aktuálně ve výrobě prvních pět vrtulníků – tři bojové vrtulníky AH-1Z Viper a dva víceúčelové UH-1Y Venom.

„Úzká spolupráce Spojených států amerických a České republiky je pro nás klíčová a nákup systému H1 je toho vhodným případem. Nekupujeme pouze vrtulníky, ale propojujeme i český a americký průmysl. Je to pevný vztah na příští třicet, čtyřicet let,“ komentoval návštěvu ve firmě Bell náměstek ministryně obrany František Šulc.

Stvrzeno podpisy

Po prohlídce výrobní haly společně generál Opata, náměstek Šulc, generál Čepelka a oba zástupci společnosti Bell Tobin a Deslatte symbolicky podepsali první vyráběné vrtulníky typu Viper a Venom na draku letounu.

Společný výcvik s námořní pěchotou

Setkání se zúčastnil také plukovník Vasilios Pappas, velitel projektové kanceláře PMA 276 (Program Management Activity). „Klíčové slovo je pro mě určitě spolupráce. Těším se na náš společný výcvik u 303. letky USMC,“ konstatoval plukovník Pappas. Od července dvě desítky českých pilotů a pozemního technického personálu s jednotkou námořní pěchoty USA (USMC) budou absolvovat školení a společný výcvik na tyto typy vrtulníků.

Celkem 12 vrtulníků systému H1 (osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper) pro českou armádu vyrobí společnost Bell do konce roku 2023. Souběžně do té doby budou cvičeni piloti a technici z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, odkud vrtulníky budou operovat. Nedávno zde také začala výstavba budovy vrtulníkového simulátoru. Mobilní výcvikový tým firmy Bell bude pak na základně cvičit místní personál po dobu dvou let, než si zcela osvojí systém provozu a údržby vrtulníků.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688