kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  14.04.2022 14:52:09

Zastupitelstvo Zlínského kraje schválilo finanční podporu přes 1,3 miliardy na zajištění sociálních služeb

14.4.2022
Zastupitelstvo Zlínského kraje schválilo finanční podporu přes 1,3 miliardy na zajištění sociálních služeb

ZLÍNSKÝ KRAJ – Kvůli urychlenému poskytnutí peněz pro organizace, které ve Zlínském kraji poskytují sociální služby, se operativně, dříve než v původně předpokládaném termínu, sešlo Zastupitelstvo Zlínského kraje, které schválilo finanční podporu pro zajištění sociálních služeb.

Hejtman Radim Holiš poděkoval pracovníkům sociálního odboru krajského úřadu za to, že v enormně krátkém čase a během víkendu připravili podklady pro zastupitelstvo tak, aby organizace poskytující sociální služby mohly dostat peníze co nejdříve. Jedná se o finance, které na základě žádosti kraje uvolňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ze státního rozpočtu, ovšem tyto prostředky se zpozdily kvůli státnímu rozpočtovému provizoriu, a tak kraj musel sociální služby prozatím saturovat návratnými půjčkami. 

„Přestože jsme měli od vlády informaci, že rozhodnutí o uvolnění státních peněz přijde na kraj nejdříve v polovině dubna, překvapivě jsme ho obdrželi již 6. dubna. Pracovníci sociálního odboru prakticky přes víkend celou agendu zprocesovali tak, aby zastupitelstvo mohlo dotace schválit. Za to jim moc děkuji,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Statutární náměstkyně Hana Ančincová uvedla, že Zlínský kraj kromě částky přibližně 1 350 000 000 korun, které posílá do jednotlivých organizací na zajištění sociálních služeb v letošním roce, si ponechává ještě 18 000 000 korun na rozvoj sociálních služeb v těch oblastech, které považuje za prioritní.

„Původně jsme žádali Ministerstvo práce a sociálních věcí o částku 1 818 869 000 korun, ale obdrželi jsme pouze 1 365 056 755 korun, tím pádem musíme přistoupit k redukčním mechanismům. Přesto sociální služby na území našeho regionu budou zajištěny. K disponování ponecháváme částku téměř 20 milionů korun, a to na rozvoj již existujících i nově vznikajících sociálních služeb, především komunitního typu, a dále na sociální služby navazující na proces transformace pro osoby se zdravotním postižením,“ upřesnila Hana Ančincová a dodala: „Oblast sociálních služeb je bohužel dlouhodobě podfinancována a jako naprostou nutnost vnímáme změnu financování resortu, jinak se do budoucna můžeme potýkat s obrovskými problémy se zajišťováním sociálních služeb.“

Rychlé jednání Zlínského kraje v této věci ocenili také opoziční zastupitelé, kteří uznali, že na odbor sociálních věcí byl vyvinut obrovský tlak a kvitovali, že bylo vše takto rychle připraveno ke schválení.   

 

Zpracovala: Helena Mráčková

 

14. 4. 2022

Další informace:
Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@kr-zlinsky.cz

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688