plzen.eu (Plzeň)
Věda a výzkum  |  14.04.2022 09:28:42

Nápad plzeňského vědce získal 1,5 milionu dolarů na detekci a monitoring závažných onemocnění


Daniel Georgiev (zdroj foto: Západočeská univerzita v Plzni)

Daniel Georgiev (zdroj foto: Západočeská univerzita v Plzni)

Česko-americký technologický startup Sampling Human, jehož spoluzakladatelem a výkonným ředitelem je Daniel Georgiev z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni, získal podporu 1,5 milionu dolarů od investičního fondu i&i Biotech, který se zaměřuje na slibné biotechnologické společnosti. Investory zaujala diagnostická metoda zdokonalující detekci a monitoring závažných onemocnění. Společnost pomocí syntetické biologie geneticky přeměňuje mikroorganismy (např. kvasinky) na tzv. „živou informační technologii.

Technologie vyvíjená společností Sampling Human umožňuje detekovat a zároveň klasifikovat jednotky vzácných buněk (např. nádorových) v prostředí milionu dalších. Takto vysoké efektivity detekce je dosaženo díky geneticky modifikovaným kvasinkám, které aktivně vyhledávají specifické komplexní struktury na povrchu vzácných buněk. Oproti nákladným diagnostickým metodám, jako je např. průtoková cytometrie, je možné s využitím technologie Sampling Human analyzovat miliony lidských buněk (např. vzorky lidské krve) najednou – tzn. mnohonásobně rychleji.

„Společnost Sampling Human jsme založili proto, abychom vylepšili zdravotní diagnostiku. Víme, že jednotlivé buňky vykazují neuvěřitelně bohatý soubor vlastností, které mohou předpovědět zdravotní stav pacienta, ale problémem je, že je často nelze nalézt a následně dešifrovat. Naše technologická platforma to dokáže, díky čemuž analýzu jednotlivých buněk zpřístupňuje a usnadňuje její využití zdravotníky anebo výzkumnými pracovníky,“ řekl Daniel Georgiev, spoluzakladatel a ředitel společnosti Sampling Human a dodal: „Využitím modifikovaných kvasinek umožňujeme detekovat nepřirozené buněčně změny, které mohou odhalit počátky vážného onemocnění, například nádorového anebo autoimunitního onemocnění.“

„Sampling Human představuje ukázkový příklad nadějného startupu s dynamickým vedením, ambiciózní globální obchodní vizí a především špičkovou technologií, která v sobě skrývá potenciál způsobit doslova revoluci ve svém oboru,“ vysvětlil důvody investice Jaromír Zahrádka, výkonný ředitel investičního fondu i&i Biotech, který je zaměřen na investice do biotechnologických společností v časné fázi rozvoje.

i&i Bio je venture kapitálový fond se sídlem v Lucembursku investující do evropských biotechnologických společností v časné fázi růstu. Fond vznikl díky spolupráci bio-inkubátoru i&i Prague a Evropského investičního fondu. i&i Bio spravuje v současné době více než 45 milionů eur, které plánuje investovat do zhruba 20 společností zaměřených na inovace z oblasti vývoje léků, diagnostiky a medicínských technologií. Více na www.inibio.eu.

Sampling Human, Inc. je diagnostická společnost využívající syntetickou biologii za účelem vývoje nové metody pro včasnou detekci a monitoring závažných onemocnění. Společnost vyvinula patentovanou metodu využití modifikovaných mikroorganismů k detekci a analýze lidských buněk a také uživatelsky přívětivé soupravy diagnostických činidel pro analýzu lidských buněk z tzv. tekuté biopsie (krevní vzorek). Sampling Human také navrhuje a vyrábí přístroje, které zvyšují citlivost a rychlost vyvíjené metody daleko za výkonnostními limity komplexních diagnostických nástrojů, jako je např. rutinně využívaná průtoková cytometrie. Nová platforma společnosti s názvem Diagnostics On Target (DOT), je technologie buněčné diagnostiky nové generace, která umožňuje snadnou detekci a analýzu komplexních buněčných charakteristik v klinické praxi, díky čemuž přispívá k včasnější detekci onemocnění a zkvalitňuje sledování léčby. Více informací naleznete na www.samplinghuman.com.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 14. 4. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688