Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.04.2022 09:03:01

Zasedne ECB. Změna sazeb se dnes nečeká, brzda jejich návratu směrem normálu ale také ne - Rozbřesk

Přestože se od dnešního zasedání ECB žádná zásadní změna v nastavení měnové politiky nečeká, na pozadí akcelerujících inflačních tlaků nelze vyloučit další posun komunikace jestřábím směrem. Březnová inflace v eurozóně totiž opětovně překvapila svou dynamikou a meziročně se vyšplhala již na 7,5 %. Rozhodování ECB však významně komplikuje stagflační šok v podobě války na Ukrajině, který sice dále zvyšuje cenové tlaky, zároveň ale působí ve směru nižšího růstu, jak potvrzují březnové předstihové indikátory v eurozóně.

Poslední komentáře ze strany ECB dávají tušit, že plán postupné normalizace měnové politiky bude pokračovat nehledě na válku na Ukrajině a s ní spojené nejistoty. To jen potvrzuje, že uvnitř ECB došlo v posledních měsících k jestřábímu obratu, jak ostatně dokládá i zápis z březnového zasedání. Na tom centrální bankéři posvětili rychlejší konec mimořádného programu nákupu aktiv (APP), ke kterému by mělo dojít na konci června. ECB si sice nechává v záloze možnost dalšího prodloužení APP, ta se však při pohledu na intenzitu aktuálního inflačního šoku jeví relativně málo pravděpodobná.

Ukončení mimořádného nákupu aktiv by mělo otevřít dveře pro první růst úrokových sazeb v eurozóně od roku 2011. Nečekáme, že by se dnes ECB - vzhledem k přetrvávajícím nejistotám - zavázala ke konkrétnímu datu prvního zvyšování sazeb, druhá polovina tohoto roku se však jeví pravděpodobně (a v souladu s očekáváním trhu). Navíc, pokud by dále sílily cenové tlaky a druhotně se propisovaly také do inflačních očekávání, na stole by mohl být ještě rychlejší a agresivnější cyklus utahování měnových šroubů.

Na druhou stranu, uvnitř ECB panují nemalé obavy, že by růst úrokových sazeb (a s tím spojené obavy o fiskální udržitelnosti států jižního křídla) mohl vést k opětovnému rozšiřování spreadů na státních dluhopisových trzích v eurozóně. A to by byl z pohledu ECB nepříjemný problém, který může komplikovat transmisi její měnové politiky. Není proto překvapení, že v ECB již probíhá debata o novém nástroji, pomocí něhož by mohla centrální banka tlumit případnou fragmentaci na dluhopisových trzích spojenou s růstem úrokových sazeb.

*** TRHY ***

Koruna
Koruna se včera podívala pod hranici 24,40 EUR/CZK, kde startuje také dnešní obchodní seanci. Tuzemský makro kalendář je na konci zkráceného pracovního týdne prázdný, a tak si česká měna musí dávat pozor zejména na dnešní zasedání ECB, které může přinést další posun komunikace jestřábím směrem a podpořit tak společnou evropskou měnu.

Eurodolar
Pokles dolarových úrokových sazeb v kombinaci s blížícím se zasedáním ECB vrátily eurodolar nad hranici 1,09.
Dnešní jednání ECB určí chování eurodolaru v předvelikonočním období. Změnu úrokových sazeb samozřejmě od ECB nelze očekávat, ale nelze vyloučit další přitvrzení rétoriky, které by v trhu mohlo vyvolat dojem, že zahájení cyklu zvyšování úroků přijde na řadu v lepším případě v září, v horším pak dokonce již v červenci (více viz úvod). Pro eurodolar bude důležité i to, zda v ECB probíhá debata o novém nástroji, pomocí něhož by mohla centrální banka tlumit případnou fragmentaci na dluhopisových trzích spojenou s růstem úrokových sazeb (čti potlačení růstu kreditní prémie u italského vládního dluhu). Pokud by ECB něco takového trhům odhalila, byl by to pro euro velký bonus.

Regionální Forex

Dnes může být ve hře maďarská centrální banka, neboť dopoledne bude jednat o nastavení jednotýdenní depozitní sazby (aktuálně 6,15 %). Trh žádnou změnu neočekává, ale jádrová inflace již v březnu překonala 9 %, takže nelze vyloučit, že MNB bude chtít politiku utáhnout. Na druhou stranu je pravdou, že forint postupně posiluje, což MNB pomáhá.

Akcie

Včerejší obchodování v USA se neslo v pozitivním duchu od samého úvodu a korigovalo tak ztráty z posledního týdne. Nejvýraznější růsty byly na technologických titulech (Apple +1,6 %, Alphabet +1,5 %, Microsoft +2 %, AMD +2,8 %, Tesla +3,6, Intel +1,1 %) - byl to však právě Nasdaq, který v minulých dnech nejvíce ztratil, takže šlo spíše o korekci ztrát z minulých dní. Důvodem včerejšího růstu bylo mimo jiné několik nových analytických doporučení k nákupu velkých technologických společností (např. Nvidia +3,3 %).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:02  Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688