Export (export.cz)
Ze světa  |  13.04.2022 12:38:47

Pouští a pralesem, Češi pomáhají Peru s dodávkami pitné vody

Společnost Photon Water Technology s podporou České rozvojové agentury nainstalovala v Peru deset malých úpraven vody. Věří, že cestu k zákazníkům si najdou i biologické čistírny odpadních vod.

Úpravna vody na náměstí v Candarave. I tady místním čistá voda zachutnala. Foto: Photon Water Technology

Peruánská osada Coracorani leží v pustině ve výšce 4800 metrů nad mořem a její obyvatelstvo čítá sotva dvě stovky duší, především pastevců a jejich rodin. Je tu ale také zdravotní středisko, které slouží širokému okolí. K této výsadě navíc předloni přibyla ještě další vymoženost: z kohoutku tu teče nezávadná pitná voda. V kraji Tacna na jihu Peru je to malý zázrak. Voda je tu vzácná a kvůli vulkanickému podloží a důlní činnosti navíc většinou kontaminovaná nebezpečnými solemi, borem a kovy, jako jsou arsen, olovo a rtuť.

Malou úpravnu vody, která se vejde do skříňky pod umyvadlo, tu zřídila firma Photon Water Technology, dceřiná společnost solární skupiny Photon Energy. Využila přitom programu B2B České rozvojové agentury (ČRA). Do Peru dodala celkem deset úpraven, které byly umístěny v regionech Tacna a Cusco, a to ve školách, zdravotních střediscích či na náměstích. Jde vesměs o pouštní oblasti, úpravna od české firmy ale funguje i v osadě v deštném pralese. Jedno zařízení česká společnost darovala také Národní univerzitě Jorge Basadre Grohmanna v Tacně, která ho využívá pro své výzkumné projekty.

Nešlo ale jen o samotnou technologii, která využívá principu reverzní osmózy. Projekt byl spojen také s osvětou, protože Peruánci si obecně málo uvědomují, jak škodlivá je kontaminovaná voda pro lidské zdraví. Zejména v případě arsenu, který zvyšuje riziko nádorových onemocnění. „Myslím, že jsme v osvětě byli úspěšní, mino jiné proto, že vyčištěná voda i lépe chutná. Třeba v Ilabaye se na naši vodu stála na náměstí fronta, lidé si ji odnášeli v kanystrech,“ říká Petr Kvapil, výkonný ředitel Photon Water Technology.

SLUNCE A VODA

Liberecká firma se do Peru se svými úpravnami dostala díky mateřské společnosti. A spojení slunce a vody tu opravdu funguje. Některá malá zařízení, která vyrábějí kolem deseti litrů pitné vody za hodinu, pohání fotovoltaické panely dodané právě Photon Energy. „Především šlo ale o kontakty. A ty jsou v Peru velmi cenné, protože bez podpory místních úřadů a municipalit se tam působit nedá,“ dodává Petr Kvapil. Photon Water Technology kromě referenčních malých úpraven vody dodala do Peru i čtyři větší zařízení s vyšším hodinovým výkonem. Pak ale přišel koronavirus, který aktivity české firmy zpřetrhal. Peruánská pobočka Photon Energy ukončila svou činnost a byznys běží přes místní distributory.

Několik jednání přímo na místě ale české vodohospodáře přivedlo na jinou myšlenku. „Naráželi jsme na to, že kromě pitné vody je v řadě oblastí problém i s vodou odpadní, která odtéká do řek. Našli jsme výrobce na Slovensku, který nabízí téměř bezúdržbovou technologii biologického čistění. Je energeticky úsporná, zabere méně prostoru, a navíc produkuje o polovinu méně kalů než konvenční čistírny, “ popisuje Petr Kvapil. A přidává další výhodu pro cestu za oceán: podobně jako se malá úpravna vejde do bedny, lze čistírnu složit do kontejneru.

Koncem loňského roku dokončila Photon Water Technology s podporou ČRA obchodní model pro peruánský a výhledově i latinskoamerický trh. Strategie mimo jiné pracuje s propojením slunce a vody. Díky fotovoltaice mohou čistírny odpadních vod fungovat i v odlehlých a nepřístupných oblastech. Petr Kvapil věří, že české řešení si najde cestu ke komerčním zakázkám. Mimo jiné proto, že náklady na infrastrukturu lze v Peru odečíst z daní, a tak by čistírny i úpravny vody mohly zaujmout třeba developery, potravinářské firmy nebo důlní společnosti, které se rozhodnou vylepšit životní podmínky místním obyvatelům. „V Evropě máme tendenci řadit Peru mezi rozvojové země. Je to přitom relativně bohatý stát, který se navíc začíná zajímat o to, jakou vodu lidé pijí a co vypouštějí zpět do přírody,“ uzavírá šéf Photon Water Technology.

BLAHOSLAV HRUŠKA


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688