amsp.cz (AMSP)
Podnikání  |  13.04.2022 13:09:06

Malé a střední podniky zaostávají v robotizaci za velkými hráči, chybí jim podpora státu

Průmyslové roboty v současnosti využívá 13 % malých a středních podniků. Typicky mají robotizováno přibližně 10 % produkce. Sedm procent firem z tohoto segmentu využívá mobilní robotiku, pět procent kolaborativní roboty*. 

Vyplynulo to z průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) uskutečnila v březnu agentura Ipsos. Zúčastnilo se jej 200 podniků, partnery výzkumu byly Komerční banka a Škoda Auto.

Průzkum ale podle místopředsedkyně představenstva AMSP ČR a ředitelky pro zahraniční obchod společnosti Audacio a.s. Pavly Břečkové zároveň ukázal na propastný rozdíl mezi velkými a menšími hráči. „Velcí hráči jsou finančně podpoření svým korporátem,“ říká Břečková.

„Pokud se má plošně zvýšit robotizace a automatizace a tím zároveň produktivita, potažmo uvolnění pracovní síly k vývoji finálních produktů a k produktům s vyšší přidanou hodnotou, pak je třeba podpory státu směrem k malým a středním podnikům,“ vysvětluje. „Mám na mysli například daňová zvýhodnění, cílené dotace a podobně,“ dodává.

„Segment malých a středních podniků je pro rozvoj české ekonomiky zásadní,“ připojuje se předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

DaníČeské republice, nestěhuje sídla do daňových rájů, zaměstnává z větší části české lidi, má nezměrnou hodnotu v tom, jak projevuje společenskou odpovědnost,“ přibližuje Jaroš.

Podle Českého statistického úřadu v roce 2020 sice používalo průmyslové roboty více než 60 % velkých podniků v odvětví  zpracovatelského průmyslu, v případě malých se ale jednalo pouze o devět procent.

Potenciál pro využívání těchto nástrojů je přibližně dvojnásobný oproti současnému stavu, konstatuje závěrečná zpráva k průzkumu.  V této oblasti tak můžeme v budoucnu očekávat růst. Koronavirová krize ale podle Jaroše investice do robotizace zbrzdila.

Firmy řešily jiné náklady, jako bylo testování, výpadky lidí nebo rovnou zavřené provozy, výpadky v dodávkách, exportéři řešili potíže v dodavatelských řetězcích,“ vypočítává Jaroš.

„Znamenalo to obrovské vyčerpání finančních zdrojů i rezerv, ve velké řadě firem se investice jakéhokoli druhu odsunuly či rovnou škrtly,“ doplňuje místopředsedkyně představenstva AMSP ČR a jednatelka společnosti HAHN Automation s.r.o. Šárka Ošťádalová.

„Průzkum přináší z mého pohledu dvě podstatná zjištění. Prvním je poměrně velký potenciál a více než padesátiprocentní zájem zejména středních průmyslových či obchodních firem investovat do robotizace. Druhým je skutečnost, že za největší bariéru robotizace ve firmách jsou považovány vysoké vstupní náklady doprovázené dalšími aspekty, jako je nižší míra orientace v oblasti a nemožnost se poradit,“ komentuje zjištění David Formánek, člen představenstva Komerční banky zodpovědný za korporátní a investiční bankovnictví.

„Jsem přesvědčen, že tuto bariéru pomohou firmám překonat aktuálně připravené dotační programy určené právě na digitalizaci a robotizaci, zejména Operační Program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost nebo Digitální podnik v rámci Národního plánu obnovy,“ říká Formánek s tím, že s posouzením investičního záměru a následně komplexním dotačním managementem včetně financování jsou firemním klientům nápomocni specialisté KB EU Pointu.

*Kolaborativní roboti pomáhají při různých úkonech, při nichž je potřeba vysoká a stále stejná přesnost. Používají se proto pro svařování, šroubování, lepení, umísťování předmětů nebo odměřování přesných měr například při míchání barev. 

Průzkum zde:
https://amsp.cz/wp-content/uploads/2022/04/IPSOS-pro-AMSP_Robotizace-v-MSP_FINAL.pdf 


Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 14:48  Rozsah cenové regulace (16.4.2024) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688