kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  13.04.2022 00:00:00

Ve Zlínském kraji pokračuje pořizování dat pro projekt Digitální technická mapa ČR

Ve Zlínském kraji pokračuje pořizování dat pro projekt Digitální technická mapa ČR

ZLÍNSKÝ KRAJZlínský kraj úspěšně pokračuje v pořizování dat pro Digitální technickou mapu, která bude sloužit ke sdílení podrobných informací o stavebních a technických objektech a zařízeních. Digitální technická mapa obsahuje podrobný polohopis včetně dopravní a technické infrastruktury (inženýrských sítí). Sloužit bude stavebníkům, Integrovanému záchrannému systému i účelům územního plánování a podobně. V obcích Zlínského kraje geodeti aktuálně provádí značení speciální barvou.

Práce na pořizování dat probíhají v rychlém tempu. Vzhledem k dobrému počasí na podzim loňského roku i na začátku letošního jara se podařilo zaznamenat leteckými měřickými snímky celé potřebné území. Teď se s pomocí těchto podkladů ověřují a konsolidují data z naší stávající Jednotné digitální technické mapy a doplňuje se chybějící a neaktuální polohopis základní prostorové situace. Ke všem datům bude doplněna i třetí souřadnice, tedy nadmořská výška,“ upřesnil Jiří Jaroš, radní Zlínského kraje pro digitalizaci.

kraji probíhá také mobilní mapování komunikací, při kterém jsou využívány tzv. vlícovací body na tělese komunikace. Vlícovací body jsou geodeticky zaměřené a slouží ke zpřesnění mobilního mapování do požadovaných parametrů. U vybraných obcí se také provádí mapování technické infrastruktury – kanalizací, veřejného osvětlení a vodovodů. „Proto v ulicích své obce můžete potkat geodety s potřebnými přístroji, kteří vyhledanou trasu inženýrské sítě vyznačují značkovací barvou. Ta je určená speciálně k tomuto účelu, neškodí životnímu prostředí a je časem odbouratelná. Prosím tedy obyvatele, aby se neděsili, jinému účelu značkování opravdu neslouží,“ doplnil Jiří Jaroš.

Výsledkem mravenčí práce odborníků bude podrobné mapové dílo, které bude veřejně dostupné, což jistě ocení každý stavebník. Většina údajů bude publikována prostřednictvím mapového klienta nebo prohlížecích služeb, případně budou data k dispozici ke stažení. Sloužit bude nejenom zmiňovaným stavebníkům jako podklad pro přípravné a projekční práce, ale Digitální technickou mapu půjde využít i pro správu majetku, pro stavební řízení, územní plánování, krizové řízení, Integrovaný záchranný systém a podobně.

Digitální technická mapa, která se pořizuje pro celou ČR a její provoz je stanoven zeměměřičským zákonem, je také jedním ze základních stavebních kamenů digitalizace stavebního řízení. Informační systém digitální mapy veřejné správy, provozovaný na centrální úrovni, zajistí jednotný přístup k údajům o technické a dopravní infrastruktuře všech subjektů (vlastníků, správců, provozovatelů a orgánů veřejné moci). Správcem digitální technické mapy kraje bude krajský úřad v přenesené působnosti. Spuštění krajských digitálních technických map bude 30. 6. 2023, poté začne běžný provoz a pravidelná aktualizace.

Zpracovala: Adéla Čuříková

13. 4. 2022

 

Další informace:
Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@kr-zlinsky.cz

obr4-mapovani-ti.jpg
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688