Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  13.04.2022 08:59:01

Vyšší životní minimum: O kolik si „přilepší“ čtyřčlenná rodina?

Od 1. dubna letošního roku se o 10 % zvýšilo existenční a životní minimum. Tuto kartu vytáhla z rukávu vláda v rámci boje proti energetické chudobě a rostoucí inflaci. Co to znamená, že se zvyšují uvedená minima? Od jejich výše se odvíjí nárok na výplatu některých sociálních dávek. Podívejte se s námi, jak si „přilepší“ čtyřčlenná rodina, ale třeba také na to, jaký vliv má zvýšení životního minima na schvalování úvěrů.

O kolik vzrostlo životní minimum?

Životní a existenční minimum vzrostlo od 1. dubna 2022 o 10 %. Existenční minimum tak činí 2 739 Kč a životní minimum dospělého jednotlivce 4 250 Kč.

Jak se vypočítá životní minimum v případě celé domácnosti? Pro tyto případy jsou stanoveny také částky životního minima pro děti a osoby, které jsou součástí domácnosti o více členech. Životní minimum domácnosti tvoří součet všech částek živ. minima jednotlivých členů:

  • první osoba v domácnosti: 3 910 Kč

  • druhá a další osoba v domácnosti: 3 530 Kč

  • dítě do 6 let: 2 170 Kč

  • dítě od 6 do 15 let: 2 670 Kč

  • nezaopatřené dítě od 15 do 26 let: 3 050 Kč

Životní minimum čtyřčlenné rodiny

Pro ilustraci budeme vycházet z příkladu čtyřčlenné domácnosti, ve které je otec zaměstnanec v pracovním poměru, matka je na rodičovské dovolené s dvouletým dítětem a posledním členem domácnosti je 8letý syn.


Životní minimum společně posuzovaných osob bylo do 1. dubna 2022 v této výši:

3 550 + 3 200 + 1 970 + 2 420 = 11 140 Kč, od 1. dubna 2022 je nově v této výši:

3 910 + 3 530 + 2 170 + 2 670 = 12 280 Kč.

Pokud chcete vypočítat životní minimum pro jiný příklad, stačí využít kalkulačku životního minima.

 

Institut životního a existenčního minima se využívá jako základna pro výpočet nároku na některé další dávky, jedná se zejména o:

  • přídavky na dítě,

  • příspěvek na bydlení

  • dávky v hmotné nouzi,

  • porodné,

  • nezabavitelné minimum u dlužníků.

Pojďme se podívat, jak na tom bude naše čtyřčlenná rodina po 1. dubnu 2022. Co myslíte? Zvýší se jí díky dávkám celkové příjmy?

Rodině vzniká nárok na přídavky na děti

Nárok na přídavek na dítě vzniká v případě, že je příjem rodiny nižší než 3,4násobek životního minima. Do 1. dubna 2022 bylo životní minimum naší rodiny 11 140 Kč, nově je 12 280 Kč. Otec má čistý příjem 32 000 Kč. Rodičovský příspěvek matky činí 6 977 Kč. Celkový čistý měsíční příjem rodiny za předcházející čtvrtletí činí 38 977 Kč.

Před zvýšením byl 3,4 násobek životního minima 37 876 Kč, nově jde o částku 41 752 Kč. Když obě částky porovnáme s čistým měsíčním příjem, zjistíme, že zatímco před zvýšením životního minima neměla naše rodina nárok na výplatu přídavku na dítě, nově je čistý příjem rodiny nižší než stanovená hranice a vzniká nárok na přídavky na dítě. Výše přídavku na obě děti bude ve výši 2 400 Kč/měsíc.

Vyšší životní minimum – nižší příspěvek na bydlení

Možná si nyní říkáte, že nadpis tohoto odstavce nedává příliš smysl. Přeci vyšší životní minimum ovlivňuje i výplatu dávek, měl by se tak zvýšit i příspěvek na bydlení. V našem případě však bude efekt opačný. Ukážeme si na příkladu.

Naše rodina žije v Ostravě v nájemním bytě. Platí nájemné 14 000 Kč a další náklady spojené s bydlením má ve výši 3 000 Kč. Netopí tuhými palivy. Když zadáte tyto údaje do kalkulačky pro výpočet příspěvku na bydlení, zjistíte, že má naše rodina s čistým příjmem 38 977 Kč ještě nárok na příspěvek na bydlení ve výši 5 306 Kč.

Pokud však budou rodině vypláceny ještě přídavky na děti, jak jsme uvedli výše, zvýší se také čistý příjem domácnosti na částku 41 377 Kč, což ovlivní výpočet příspěvku na bydlení. Pro další čtvrtletí pak bude muset rodina počítat s tím, že bude dostávat příspěvek na bydlení ve výši 4 586 Kč, tedy o 720 Kč nižší než před výplatou přídavků na dítě.

Rodině se zvýší příjmy o 1 680 Kč

Není to žádná těžká matematika – pokud vezmeme přídavky na děti ve výši 2 400 Kč a odečteme 720 Kč, o které se rodině sníží příspěvek na bydlení, bude naše čtyřčlenná rodina ve výsledku 1 680 Kč v plusu. Je otázkou, do jaké míry se jí podaří kompenzovat touto částkou vyšší výdaje za služby, zboží a energie, ovšem určitě to bude snazší, než kdyby nevznikl nárok na příspěvek na děti. Pokud si nejste jisti, zdali máte na dávky nárok, stačí si zadat údaje do kalkulačky, a za pár okamžiků víte, na čem jste.

Pro půjčku s vyšším příjmem

Jak už jsme zmínili v úvodu, vyšší životní minimum se bude odrážet také ve schvalovacích procesech bank a nebankovních společností při ověřování bonity žadatele o úvěr. Věřitelé při posuzování žádostí o úvěr počítají mimo jiné také s životním minimem žadatele, resp. celé domácnosti. Jak konkrétně? Do výdajů žadatele o půjčku započítává banka právě životní minimum, jakožto hranici minimálních příjmů občana, pod níž již nastává hmotná nouze.

V praxi to pak vypadá tak, že pokud žadateli po odečtení splátky zůstane méně než životní minimum, může být žádost o poskytnutí půjčky zamítnuta. Benevolentnější bývají při posuzování žádostí nebankovní společnosti, ovšem v každém případě je nutné mít alespoň pravidelný příjem. Bonitu pak může zvýšit např. spolužadatel nebo zrušení nevyužívaných kreditních karet.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688