Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  13.04.2022 06:03:00

Nárůst životních nákladů začíná dopadat i na korporátní dluhopisy v Evropě. Vyhněte se maloobchodu, radí stratégové

Rostoucí životní náklady začínají oslabovat výdaje a dopadají také na korporátní dluhopisy v Evropě. Právě spotřebitelské dluhopisy letos nemají dobrý výkon, a to i poté, co si minulý měsíc prošly rally jako zbytek trhu. Podle údajů sesbíraných agenturou Bloomberg se dluhopisům společností, které vyrábějí produkty, jako jsou auta a oblečení, dařilo hůře než dluhopisům firem, které dodávají základní zboží, jako jsou potraviny a léky.

Pesimismus v tomto sektoru narůstá. Stratégové a investoři varují, že některé společnosti budou mít problém přenést rostoucí vstupní a mzdové náklady na spotřebitele, když rozpočty domácností budou pod větším tlakem. Válka na Ukrajině ještě zhoršila cenové tlaky vyvolané narušenými dodavatelskými řetězci po pandemii a rostoucími úrokovými sazbami, což podporuje obavy z recese a promítá se to také do indexů sledující sentiment.

„Přibývá důkazů, že důvěra spotřebitelů trpí kvůli geopolitickému vývoji a zvyšování životních nákladů domácností,“ uvádí úvěroví stratégové Bank of America, včetně Barnabyho Martina. "Myslíme si, že spready maloobchodních a spotřebitelských úvěrů jsou v tomto čtvrtletí zranitelné, zejména ve světle jejich rychlého stlačování z nedávných šíří."

01

BNP Paribas doporučuje vyhýbat se eurovému automobilovému sektoru na investičním stupni, protože prodej aut v Evropské unii byly v únoru nejnižší v historii. Barclays varuje také před dopadem na prodejce oděvů, kde obzvláště náchylní ke snižování výdajů by mohly být maloobchodníci s rychlou módou, jako je ASOS. Ale i samotné společnosti už tato rizika přiznávají a počet upozornění na rostoucí „životní náklady“ v prvním čtvrtletí podle údajů sestavených Bloombergem vzrostl o 875 %. Minulý týden WM Morrison Supermarkets uvedl, že rostoucí inflace a slábnoucí spotřebitelská nálada by mohly poškodit její tržby i zisk. Ve Velké Británii jsou rostoucí náklady obzvláště výrazné a inflace zde může poprvé za čtyři desetiletí dosáhnout dvouciferných hodnot.

Výzkumná divize UniCredit doporučuje podhodnotit maloobchod a také cestování a volný čas, což jsou sektory, které podle ní pravděpodobně oznámí „další zhoršení svých úvěrových metrik kvůli poklesu reálného příjmu domácností“, komentovala UniCredit v pátek. Rovněž Barclays očekává zhoršení investičního ratingu Wizz Air.

02

Domácnosti zároveň šetří méně než během pandemie, a to navzdory vládní podpoře, uvádí Haver Analytics. „Nemusí jít jen o dva kvartály ošemetných výsledků nebo nižší spotřeby, může to být 12 nebo 18 měsíců,“ řekl Harry Richards, který řídí fond podnikových dluhopisů v librách ve společnosti Jupiter Asset Management a dodal, že odhad pochází z výsledků zátěžových testů toho, jak se společnostem bude dařit v obtížném prostředí. „Strávili jsme spoustu času zkoumáním faktorů, jako je pákový efekt, peněžní toky nebo vliv fixních nákladů na vztah mezi tržbami a provozními zisky, abychom našli ty společnosti, které mají nejlepší pozici, aby to zvládly,“ dodal.

Společnosti ve farmaceutickém a telekomunikačním sektoru patří mezi ty, které budou moci vyšší náklady přenést na spotřebitele. British Telecommunications je jedinou společností v indexu Markit iTraxx Europe, která letos vykázala dokonce zlepšení ve vnímání úvěrového rizika.

Firmy ale nečelí pouze poklesu spotřeby. Podle generálního ředitele Bank for International Settlements Agustina Carstense je také pravděpodobné, že pracovníci budou požadovat vyšší mzdy, což by mohlo spustit nebezpečnou mzdově cenovou spirálu. Rekordních 49 % z 1 200 britských firem dotazovaných v minulém měsíci v průzkumu Lloyds Bank Business Barometer má v úmyslu v příštím roce zvýšit průměrnou mzdu alespoň o 2 %. Mezitím, již pátý měsíc po sobě, nejméně polovina respondentů očekává zvýšení cen. „Otázka zní: Budou přenášet vyšší mzdy? Dopadnou na jejich marže?“ řekl Philipp Burckhardt, dluhopisový manažer a stratég u společnosti Lombard Odier Investment Managers. "Hodně záleží cenové síle dané společnosti.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688