Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.04.2022 15:49:00

Bude Tesla těžit lithium? A jak na její akcie dolehne uzavřená výroba v Šanghaji?

Elon Musk na Twitteru psal, že ceny lithia se dostaly na „šílené“ úrovně. A dodal, že Tesla se možná bude muset věnovat i těžbě této suroviny v případě, že by její ceny neklesly. Problém přitom podle Muska netkví v jejím nedostatku, ale právě v nedostatečné těžbě. Tématu si všímají na CNBC, k čemu tam dospěli?

Podle CNBC je Elon Musk schopným podnikatelem a nemusí tak být důvod, proč by nedokázal expandovat aktivity Tesly směrem k těžbě Lithia. Otázkou ale i tak je, zda by Tesla dovedla tuto činnost provádět efektivněji než jiné firmy. I s ohledem na to, že překážkami většího a efektivnějšího objemu těžby mohou být zejména vládní omezení, regulace a podobně. V případě úspěchu by ale Tesla mohla dodávat lithium i jiným společnostem, které se snaží podnikat v oblasti elektromobility.

CNBC připomněla, že o těžbě lithia hovořil Musk už v roce 2020. Zdá se tedy, že jde o téma, kterým se zabývá již nějakou dobu, ne pouze o „nápad napsat něco na Twitter“. Gene Munster z Loup Ventures k tématu uvedl, že není Muskovými komentáři překvapen a stejně tak nebyl překvapen jeho aktivitami ve společnosti Twitter. „Na první pohled to může vypadat jako nevýznamná poznámka z pátečního odpoledne, ale je důležité pochopit, jak tomu je mezi Teslou a tradičními automobilkami,“ uvedl investor.

Munster míní, že Musk hovoří o „skutečné vertikální integraci“. Těžba lithia bude totiž základem budoucí výroby automobilů, „budoucí výroby počítačů na kolech.“ Jde o další krok, kterému předcházely dlouhodobé kontrakty na nákup potřebných surovin. A krok, který tradiční automobilky nepodnikají a kterým „to Musk posouvá na vyšší úroveň“. Munster tak míní, že existuje vysoká pravděpodobnost naplnění Muskova plánu expandovat do sektoru těžby.

Odstávka továrny v Šanghaji bude pro Teslu podle experta znamenat propad výroby odpovídající asi 8 % čtvrtletní produkce. Z celoročního pohledu se jedná přibližně o 2 %. Nejde tedy o zanedbatelnou věc. Expert k tomu doplnil, že nyní se na vozy Tesla čeká globálně v průměru 4,5 měsíce. U tradičních automobilek není možné toto číslo přímo zjistit, protože operují se sítí dealerů. Pro USA ale Munster odhaduje, že se nyní v průměru čeká asi 2 měsíce.

Tato čísla podle investora ukazují, jak silná poptávka po vozech Tesly panuje, což by také mělo tlumit dopad čínské přerušené výroby na cenu akcií. „Dokud je poptávka, budou podle mě ok,“ uzavřel expert. Následující graf ukazuje vývoj ročních prodejů Tesly:

tesla automobily dodávky
Zdroj: CNBC

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688