Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  12.04.2022 10:26:00

Kofola zveřejnila kompletní výsledky za rok 2021 a potvrdila výhled pro rok 2022 se silným oživením v prvním kvartále


Kofola v rámci úplných výsledků za rok 2021 potvrdila předběžné tržby na úrovni 6,64 mld. (+8% r/r), upravený EBITDA zisk 1,13 mld. (+9,5% r/r) a zadlužení na úrovni 3,1x čistý dluh/EBITDA.

Management také potvrdil výhled pro rok 2022 s 11% růstem tržeb, upraveným EBITDA ziskem v rozpětí 1,08-1,20 mld. (+1% meziročně ve střední hodnotě) díky očekávanému pokračujícími oživování v HoReCa segmentu, jež by mělo kompenzovat růst cen materiálů (PET,cukr). Cíl na čisté zadlužení je na úrovni 3,0x čistý dluh/EBITDA, cíl dividendy 13,5 na akcii a cíl na CAPEX na úrovni 35% investic.

V rámci kompletních výsledků byla nyní zveřejněna položka čistého zisku, upravený čistý zisk dosáhl za rok 2021 237 mil. (meziročně +21%), což bylo nad naším odhadem 204 mil. díky nižším než očekávaným finančním nákladům ve výši 51 mil. (meziročně -27%) a nižší efektivní dani. Reportovaný čistý zisk byl na úrovni 249 mil. , nad naším odhadem 171 mil. .

Kofola uvedla, že tržby v prvním kvartále 2022 rostly v průměru meziročně o 32%, což ukazuje silné oživení z lockdownů.

Detailnější struktura tržeb ukázala za 4Q21 17% růst tržeb díky růstu všech segmentů. ČeskoSlovenský segment rostl o 14%, Adriatický region o 18%, Fresh&Herbs o 39%, vše nad našimi odhady. Tržní podíl ČeskoSlovenském retailu se ve 4Q21 po předchozím poklesu stabilizoval, výrazně se zvýšil v HoReCa segmentu na Slovensku na 49% z loňských 41%.

Kofola uvedla, že efekt růstu cen materiálů se začal projevovat, ČeskoSlovenský segment ukázal meziročně stabilní marži 14,5%, zatímco v Adriatickém regionu se prohloubil sezónní pokles marže k -11%.

Kompletní výsledky za rok 2021 ukázaly lepší než očekávané finanční náklady a efektivní daň. Struktura tržeb ukázala silnější než očekávané oživení v HoReCa segmentu a dobré marže v jádrovém ČeskoSlovenském segmentu a zlepšující se v segmentu Fresh&Herbs. Adriatický region již zaznamenal dopad růstu cen materiálů. Růst tržeb za první kvartál byl poměrně silný, a silná HoReCa částečně vyváží negativní dopady materiálů na marže. Celkově tak zveřejněné informace hodnotíme lehce pozitivně. Kofola bude mít dnes k výsledkům prezentaci od 11hodin, konferenční hovor k výsledkům je plánován na zítra od 9:30.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688