mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.04.2022 10:16:00

České firmy navázaly cenné kontakty s norskými partnery

České firmy navázaly cenné kontakty s norskými partnery

11.04.2022 / 10:00 | Aktualizováno: 11.04.2022 / 10:16

Ve dnech 5. – 7. dubna 2022 navštívila Norsko podnikatelská mise Hospodářské komory ČR, která doprovázela náměstkyni ministra průmyslu a obchodu Martinu Tauberovou při její pracovní návštěvě v Oslo. V rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) měli zástupci pěti českých firem možnost navázat cenné kontakty s norskými partnery, představit jim svou produkci a prodiskutovat možnosti spolupráce na náročném, ale perspektivním norském trhu.

Uspět na norském trhu není jednoduché – Norové tradičně silně upřednostňují domácí či severskou produkci a jejich očekávání ohledně kvality jsou velmi vysoká. Tato severská země nicméně skýtá pro české firmy velmi zajímavý potenciál v celé řadě odvětví. Např. aktivita ve stavebnictví je nebývale vysoká, ať už se jedná o moderní architektonické projekty či ekologické přestavby. Vzhledem k členitosti norské krajiny a velkým vzdálenostem má obrovský význam i rozvoj dopravní infrastruktury, který si nová norská vláda vytkla jako jednu ze svých priorit. Stejně jako investice do zdravotnictví, jež se v souvislosti s pandemií dostalo do popředí politického zájmu i v Norsku. Velmi úspěšné působení českých společností Škoda (elektromobily) a Metrostav (významné projekty v oblasti dopravní infrastruktury) v Norsku je přitom důkazem, že se české firmy mohou na norském trhu skvěle etablovat. Úspěch v Norsku navíc bývá zpravidla dlouhodobý – Norové si kvalitní spolupráce cení a necítí potřebu ji měnit.

Velvyslanectví ČR v Oslo proto dlouhodobě považovalo přípravu podnikatelské mise do Norska za svou prioritu. Původně plánovaný termín jejího uskutečnění (březen 2020) zhatila pandemie, a tak bylo možné cestu zrealizovat až v náhradním termínu v letošním dubnu, po zrušení většiny restriktivních opatření na norské i české straně. České velvyslanectví v Oslo na přípravě mise od počátku úzce spolupracovalo s Hospodářskou komorou ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Mise se kromě zástupců Hospodářské komory ČR zúčastnilo pět českých firem, jež reprezentovaly pestrou škálu oborů, které jsou pro spolupráci s Norskem velmi perspektivní. Jednalo se o zástupce společností Metrostav (stavebnictví), Linet (zdravotnictví), Czech Aviation Training Centre (letectví), Ateliér Tsunami (stavebnictví a architektura) a PRK Partners (právní služby).

Po příletu delegace uspořádalo velvyslanectví ve svých prostorách informační brífink velvyslance a obchodního rady pro české účastníky k ekonomickým příležitostem v Norsku, specifikům místního trhu a kultuře obchodních jednání. V hlavní den akce, 6. dubna, proběhla jednání náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martiny Tauberové na norských ministerstvech zahraničí, průmyslu a obchodu, ropy a energetiky. Norsko je strategickým energetickým partnerem, jehož význam v aktuální situaci roste, a tak mezi diskutovanými tématy nechyběla energetika, ale i např. budoucí role Norska v poválečné obnově Ukrajiny či vzájemná spolupráce v oblasti Norských fondů.

Pro podnikatelskou delegaci uspořádalo velvyslanectví ve svých prostorách česko-norský B2B matchmaking, během nějž měly české firmy možnost navázat cenné kontakty s velmi etablovanými norskými protějšky ze všech oborů zastoupených v delegaci (stavebnictví, letectví, právní služby, zdravotnictví). Mezi norskými účastníky nechyběli například zástupci prestižní architektonické společnosti Snohetta, aerolinií Flyr či několika předních právních firem. Příležitosti v regionech Bergen a Trondheim pro české subjekty pak představili čeští honorární konzulové.

Akce byla doplněna o exkurzi na stavebním díle společnosti Metrostav, která aktuálně pracuje na projektu přístupového tunelu jedné ze stanic rozšiřující se sítě metra v Oslo. Další tematické exkurze se zaměřily na architekturu a udržitelný urbanismus. Již nyní, bezprostředně po skončení projektu, lze konstatovat, že akce byla českými i norskými účastníky vnímána jako velmi úspěšná a přínosná, neboť díky ní získali cenné kontakty a partnery pro pokračování v jednáních. Ta budou pokračovat i na úrovni státní správy – delegace obou ministerstev průmyslu a obchodu se domluvily na dalších jednáních se zaměřením na spolupráci v oblasti výzkumu, inovací a dvoustranných obchodních vztahů.

Autor: Ondřej Fiala, zástupce velvyslance, zastupitelský úřad ČR v Oslo

B2B

B2B


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688