Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.04.2022 16:34:26

Co přinese výsledková sezóna? Sledujte marže, říká expertka společnosti PIMCO

Portfolio manažerka společnosti PIMCO Erin Browne míní, že americké akciové trhy moc nereflektují možné zhoršení vývoje ziskovosti obchodovaných firem. K němu by mohlo dojít kvůli chladnoucí ekonomice. Hlavní pozornost pak bude podle ní během blížící se výsledkové sezóny věnována maržím.

Tím, co určí další výkony jednotlivých akcií, tedy bude podle expertky schopnost jednotlivých firem promítat rostoucí ceny vstupů do prodejních cen. Právě to je totiž hlavním faktorem, který určí výši marží a následně ziskovost. V rozhovoru na Yahoo Finance také zaznělo, že dosavadní informace a indikace ze strany firem naznačují, že v konečném důsledku závisí na typu zákazníka a trhu, na kterém se společnosti pohybují.


Menší schopnost promítat ceny vstupů do cen prodejních mají podle investorky společnosti, u nichž je významná část tržeb generována prodeji domácnostem s nižšími příjmy. Právy tyto domácnosti jsou totiž více vystaveny slábnoucí vládní podpoře. Stejně tak na ně více doléhá inflace. Vyšší „imunitu“ lze nalézt u firem, které prodávají zejména spotřebitelům s vyššími příjmy.

Nejtěžší to ale v současnosti mají firmy, které jsou nejvíce vystaveny rostoucím cenám energií, popřípadě potravinářských komodit. Na straně energií je přitom relativně jednoduché vnímat, jak se jejich ceny zvyšují. Dochází k tomu ale i u zmíněných komodit, což je podle expertky dáno problémy na straně nabídky, včetně konfliktu na Ukrajině a vlivu počasí. Společnosti nejvíce vystavené těmto vlivům „to budou mít během této výsledkové sezóny těžké a bude důležité sledovat, jak jsou proti pohybu cen zajištěny a jak jsou schopny přenést nákupní ceny na spotřebitele.“

Zmíněná schopnost promítat ceny vstupů do výstupů je ovlivněna i věrností zákazníka vůči dané značce a expertka míní, že významným tématem je nyní v této souvislostí i „zmenšování“. Tedy snižování objemu balení, hmotnosti a podobně jako nástroj zvýšení ceny za prodanou jednotku, který by měl pomoci zachovat si zákazníka. Jde tedy o strategii „prodávat méně za stejnou cenu“, k čemuž na Yahoo dodali, že jde již o trend, který je jasně patrný.

Ohledně stavu americké ekonomiky jako celku se expertka vyjádřila pozitivně, i když se podle ní objevují známky určitého ochlazení. A to zejména na straně spotřeby lidí s nižšími příjmy, na které více doléhá vyšší inflace tak, jak bylo zmíněno výše. Následující graf ukazuje očekávané zisky od Morgan Stanley pro rok letošní a příští a porovnává je se současným konsenzem:

13

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688