Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  11.04.2022 10:55:22

LRV se opětovně zabývala koordinací spolupráce s Evropským úřadem pro boj proti podvodům a prodiskutovala volbu členů Rady ČT a Rady ČRo

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 7. dubna 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 263. zasedání opětovně projednala návrh zákona o koordinaci spolupráce s Evropským úřadem pro boj proti podvodům a s ním související návrh doprovodného změnového zákona, prodiskutovala volbu členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu a zabývala se rozborem možné právní úpravy vyvlastnění vztažené k subjektům, na které jsou uvaleny mezinárodní či vnitrostátní sankce.

Nejprve Legislativní rada vlády projednávala návrh zákona o koordinaci spolupráce s Evropským úřadem pro boj proti podvodům a s ním související návrh doprovodného změnového zákona, které vládě předložilo Ministerstvo financí. Cílem navrhované úpravy je přizpůsobit právní řád České republiky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU, Euratom) č. 883/2013 o vyšetřování prováděném Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) a jeho novele přijaté nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU, Euratom) 2020/2223, kterým se mění nařízení (EU, Euratom) č. 883/2013, pokud jde o spolupráci s Úřadem evropského veřejného žalobce a účelnost vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Navržená adaptace uvedeného nařízení Evropské unie má zajistit spolupráci České republiky s Evropským úřadem pro boj proti podvodům spočívající v získávání a předávání informací tomuto úřadu pro účely výkonu jeho činnosti, kterou je provádění správního vyšetřování administrativních nesrovnalostí a trestného jednání za účelem ochrany finančních zájmů Evropské unie. Poskytovány mají být údaje dostupné v centralizovaných automatizovaných mechanismech, které jsou v našem právním řádu obsaženy v centrální evidenci účtů, a záznamy transakcí, je-li to naprosto nezbytné pro účely vyšetřování.

Původní vládě předložená verze navrhované úpravy byla Legislativní radou vlády projednávána na jejím zasedání dne 27. ledna 2022, kdy Legislativní rady vlády projednávání návrhů zákonů přerušila za účelem jejich dopracování podle jejích připomínek a doporučení. Předkladatel následně oba návrhy zákonů upravil a předložil k opětovnému projednání Legislativní radě vlády. Diskuze Legislativní rady vlády k upravenému znění návrhů zákonů se vedla zejména nad procesně kompetenčním řešením adaptace českého právního řádu na výše uvedené nařízení. Po rozpravě k upraveným verzím návrhů zákonů Legislativní rada vlády doporučila vládě oba návrhy zákonů schválit ve znění svých připomínek, jež budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.

Poté se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, který vládě předložilo Ministerstvo kultury. Cílem návrhu zákona je zejména umožnit, aby členy Rady České televize a Rady Českého rozhlasu volily obě komory Parlamentu České republiky. Návrhem zákona je dále posilován reprezentativní prvek subjektů oprávněných navrhovat kandidáty na členy obou uvedených rad a stanovena časová podmínka jejich existence. Současně dochází ke zrušení kolektivní odvolatelnosti Rady České televize i Rady Českého rozhlasu. Diskuse Legislativní rady vlády k návrhu zákona se soustředila zejména na přechodná ustanovení k částem první a druhé návrhu zákona, podle kterých by mělo členství stávajících členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu zaniknout uplynutím 3 měsíců ode dne nabytí účinnosti navrženého zákona. Vzhledem k tomu, že Legislativní rada vlády navržený způsob zániku členství stávajících členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu neshledala jako souladný s Ústavou, doporučila vládě návrh zákona neschválit.

Následně Legislativní rada vlády vedla diskuzi nad úkolem pro ministra pro legislativu a předsedu Legislativní rady vlády „provést rozbor možné právní úpravy vyvlastnění vztažené k subjektům, na které jsou uvaleny mezinárodní či vnitrostátní (národní) sankce“, který mu byl uložen usnesením vlády č. 260 ze dne 30. března 2022. Předmětem diskuze byly zejména limity právní úpravy vyvlastnění bez náhrady a otázka koncepce případného zákona, kterým by mohlo být vyvlastnění bez náhrady připuštěno.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688