Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.04.2022 11:14:46

Zakladatelka ARK Invest o prodejích akcií Tesly, Muskovi a jeho aktivitách v Twitteru

Cathie Wood, která založila a vede investiční společnost ARK Invest, je častým hostem investičních debat. Její společnost ve velkém sází na technologie a mimo jiné je významným akcionářem společností Tesla a Twitter. Na Bloombergu tak Wood odpovídala na otázku, jak se dívá na investice a aktivity šéfa Tesly Elona Muska směřující právě k Twitteru?

Wood míní, že nákupem akcií Twitteru dal Musk především najevo svůj nesouhlas s cenzurou. Ta není moc v souladu s dobře fungující demokracií a šéf Tesly „vysílá silný signál“ směrem k vedení Twitteru. ARK Invest zveřejňuje složení svých portfolií na konci každého obchodního dne. Je tudíž známo, že Tesla je stále jejich významnou součástí, v jednom z portfolií dokonce tvoří největší podíl. Nicméně ARK Invest již akcii nějakou dobu prodává. Proč?

Wood na tuto otázku odpověděla, že příčina tkví v mimořádně dobrých výkonech akcií Tesly relativně k tomu, jak si vede zbytek titulů v portfoliích firmy. Byla tak „dobrým zdrojem hotovosti“, ARK na ni vybrala zisky a financovala jimi nákupy jiných akcií. Konkrétně těch, které jsou podle expertky „neférově analyzovány“.

K této neférovosti podle ní přispívá i to, že zatímco akcie jako Tesla jsou zahrnuty ve významných akciových indexech a je jim tudíž věnována patřičná pozornost, jiné akcie v portfoliích ARK Invest v těchto indexech nejsou. Zahrnutí či naopak nezahrnutí nějaké akcie do významného indexu také podle expertky významně ovlivňuje alokaci kapitálu na trzích.

Ohledně Tesly Wood dodala, že podle modelů její společnosti může mít akcie stále obrovský potenciál, ale jiné akcie, které drží její firmy, jej mají v delším období ještě větší. Příčinou je i korekce akciových trhů a prodeje, na které mají podle expertky také vliv faktory popsané výše. Tedy to, zda je akcie součástí nějakého významného indexu. Během prodejů se totiž investoři snaží více přiblížit výkonu indexu a to vede k intenzivnějším prodejům titulů, které v indexu nejsou. Wood tedy míní, že nyní je u některých akcií významná příležitost k nákupu.

Ohledně Twitteru pak investorka uvedla, že by mu mohla škodit „cenzura prováděná poněkud náhodným způsobem“. Současné dění kolem této firmy pak může být předehrou k výraznějším změnám ve vedení. Což by mohlo přinést určitou nejistotu, která by se projevila i u zadavatelů reklamy. „Uvidíme,“ zakončila expertka svou úvahu.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688