mzp.cz (MŽP)
Energie  |  11.04.2022 02:00:00

Startujeme komunitní energetiku: Modernizační fond nabízí dalších 30 miliard na nové investice

Startujeme komunitní energetiku. Modernizační fond nabízí dalších 30 miliard na nové investice

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR úspěšně pokračují v čerpání prostředků z více než 150 miliardového Modernizačního fondu, významného zdroje pro přechod ČR z drahých fosilních paliv na čisté bezemisní zdroje energie. Na dubnovém zasedání Investičního výboru Modernizačního fondu, ve kterém zasedají zástupci 13 zemí EU spolu s reprezentanty Evropské investiční banky a Evropské komise, se podařilo obhájit prostředky ve výši téměř 30 miliard korun. Ty umožní financovat další nové oblasti jako výstavbu fotovoltaických elektráren v menších obcích a nastartovat tak rozvoj komunitní energetiky nebo modernizovat veřejné osvětlení. Nové výzvy se rozeběhnou na přelomu května a června.

V rozdělování prostředků z Modernizačního fondu je Česká republika velmi aktivní a ve srovnání s ostatními státy čerpajícími prostředky z Modernizačního fondu se drží na špičce. „Již v loňském roce se nám podařilo obhájit první balík peněz a mohli jsme začít financovat modernizace tepláren, výstavbu fotovoltaických elektráren i modernizace průmyslových podniků spadajících do systému EU ETS. Nově vybojované prostředky nám umožní spektrum dotačních výzev rozšířit o další oblasti i žadatele,“ informuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman, jehož úřad má na starosti kromě správy a rozdělování prostředků z Modernizačního fondu žadatelům i přípravu a obhajobu tzv. schémat před Evropskou investiční bankou a Evropskou komisí. Jedním dechem dodává, že za necelý rok od spuštění prvních výzev byla již téměř stovce projektů schválena podpora ve výši 4,4 miliardy korun.

„Přechod na čistší energetiku a zbavování se závislosti na fosilních zdrojích potřebujeme i v kontextu dnešní ruské agrese. Proto ještě letos chceme vypsat minimálně deset nových výzev v Modernizačním fondu. K nim patří především nové dotace na výstavbu FV elektráren v menších obcích do tří tisíc obyvatel. Obce se díky projektům posunou k větší energetické soběstačnosti a budou moci nastartovat komunitní energetiku,“ zdůrazňuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Další investice mohou díky jejich obhajobě směřovat na podporu modernizace zdrojů v teplárenství a průmyslu. Zelenou dostaly například i investice zaměřené na modernizaci veřejného osvětlení, a to včetně instalace doprovodných smart prvků v rámci konceptu Smart Cities spadajícího pod program LIGHTPUB.

„Schválená schémata, resp. investice na úrovni Investičního výboru jsou základním předpokladem k tomu, abychom následně na tyto oblasti mohli vypsat nové výzvy a začít přijímat projekty. Pro žadatele to má mimo jiné i tu výhodu, že odpadá zdlouhavé individuální posuzování jednotlivých projektů Evropskou investiční bankou a projekty se schvalují jen na národní úrovni,“ vysvětluje Petr Valdman a dodává, že nové výzvy začne Státní fond životního prostředí ČR vypisovat už na přelomu května a června.

Z Modernizačního fondu bylo doposud vypsáno 7 výzev z prvních tří programů (HEAT, RES+ a ENERG ETS) s celkovou alokací 18,3 miliardy korun. U většiny výzev byl zároveň spuštěn neomezený zásobník. Přijato bylo doposud více než 400 žádostí s požadavkem na dotaci 33 miliard korun.

Další prostředky na investice bude Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR obhajovat na říjnovém Investičním výboru v Praze.

Nově obhájené prostředky z Modernizačního fondu:

 

  • Program HEAT – Modernizace soustav zásobování tepelnou energií – 568 mil. eur (14 mld. )
  • Program RES+ – Nové obnovitelné zdroje v energetice – 300 mil. eur (7 mld. )
  • Program ENERG ETS – Zlepšení energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů v průmyslu v EU ETS – 254 mil. eur (6 mld. )
  • Program LIGHTPUB – Modernizace soustav veřejného osvětlení – 40 mil. eur (1 mld. )
 

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Startujeme komunitní energetiku. Modernizační fond nabízí dalších 30 miliard na nové investice

Startujeme komunitní energetiku. Modernizační fond nabízí dalších 30 miliard na nové investice

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR úspěšně pokračují v čerpání prostředků z více než 150 miliardového Modernizačního fondu, významného zdroje pro přechod ČR z drahých fosilních paliv na čisté bezemisní zdroje energie. Na dubnovém zasedání Investičního výboru ...

Až 9 razítek v 1: Jednotné environmentální stanovisko usnadní stavebníkům život

Až 9 razítek v 1: Jednotné environmentální stanovisko usnadní stavebníkům život

Ministerstvo životního prostředí připravilo stručný zákon o jednotném environmentálním stanovisku pro zjednodušení současného složitého systému vydávání mnoha stanovisek podle devíti různých zákonů. Z pohledu stavebníka dojde k zásadnímu zjednodušení a zrychlení procesu povolování staveb. V ...

Vláda schválila návrh MŽP na posun termínu zákazu provozu starých kotlů. Kotlíkové dotace běží dál – kraje je vypíší na přelomu jara a léta

Vláda schválila návrh MŽP na posun termínu zákazu provozu starých kotlů. Kotlíkové dotace běží dál – kraje je vypíší na přelomu jara a léta

V reakci na stále probíhající válku na Ukrajině a historický růst inflace a cen energií Ministerstvo životního prostředí navrhlo posunout termín zákazu provozu starých neekologických kotlů o 2 roky. Dnes tento návrh schválila vláda. Nyní ho musí ještě odhlasovat parlament.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688