Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  10.04.2022 16:43:22

Tesla při „Cyber Rodeo“ díky dronům předvedla nevídanou show. Automobilka dále zdražila Model 3

Otevření nové gigafactory v texaském Austinu bylo nejspíše nejvýraznější takovou slavností společnosti Tesla. Přijít muselo na nemalé peníze, když kromě například více než 10 minutového závěrečného ohňostroje došlo v úvodu na neobvyklé světelné představení. Díky stovkám dronů mohlo na 15 tisíc návštěvníků shlédnout na obloze celou řadu různorodých prostorových obrazců. Pro investory však akce s názvem „Cyber Rodeo“ byla spíše zklamáním. Spekulace na příp. představení nových produktů či jiné nové informace vlastně nevyšly. Akcie Tesla tak v pátek zamířily na jih, odepsaly nakonec 3 % na závěrečných zhruba 1 025 USD.

Gigafactory v Austinu se stala od loňského prosince právně také novým sídlem společnosti Tesla. Disponuje téměř kilometrem čtverečním podlahové plochy. Téměř 10 metrů vysoké prosklení na západní straně objektu umožňuje přes den přísun přírodního světla. Přes 70 tis. solárních panelů pak má pokrýt blíže nespecifikovanou část spotřeby elektřiny. Kromě výroby nových článků 4680, potažmo bateriových celků zde došlo k očekávanému zahájení výroby Modelu Y. Tedy SUV, které má být co do počtu v nejbližší době hlavním výrobním artiklem společnosti.

Jak lze shlédnout níže ve videu, světelná show odstartovala na obloze zobrazením loga akce s vyobrazením hranic Texasu. Mnohem působivěji však po chvíli překvapila drony vytvořená prostorová podobizna Elona Muska. Z té se záhy začal postupně vytvářet právě zde vyráběný Model Y. A došlo také na vlastně několikrát výrobně stále odkládaný  Cybertruck. A přestože se jednalo o akci Tesly, vyobrazena vlastně byla i náklonost Elona Muska ke kryptoměnám. Na obloze vznikla v závěru podobizna hlavy psa, resp. vlastně Dogecoin. A asi nepřekvapí, že jeho cena na trhu v zápětí vzrostla...

Sám Elon Musk pak na pódium přijel ve „starém“ Roadsteru, tedy prvním typu vozu, který Tesla začala sériově produkovat. Jak lze také shlédnout ve videu, oblečen byl vzhledem k místu (Texasu) stylově. Každopádně příliš nových informací od něj nezaznělo. Vypíchnout snad jen lze, že Tesla připravuje nový futuristicky vyhlížející elektromobil. Ten má být uzpůsoben čistě pro používání jako „robotaxi“. Časový harmonogram však nebyl specifikován. Jistě bude záležet také na pokroku vývoje FSD, tedy autonomního řízení. To je přitom přes řadu slibů Elona Muska vlastně stále v nedohlednu. Co se týká termínů, vlastně jen potvrzen byl pak záměr spustit v příštím roce v Austinu výrobu také pickupu Cybertruck a tahače Semi. Dojít má v roce 2023 i na supersportovní Roadster.

Níže uvedené video „startujeme“ právě u asi nejzajímavější dronové show. Shlédnout lze jinak v počátku videa příp. představení firmy, resp. jejich továren. Či pak v samotném závěru, celkově téměř hodinového videa, zhruba 10 minutový ohňostroj. Ten hudebně podkreslila „Osudová“, tedy pátá symfonie Ludwiga van Beethovena.

 

„Lidový“ Model 3 dále zdražuje

Za poslední zhruba měsíc došlo v domovských Spojených státech již ke třetímu zdražení nejlevnějšího vozu automobilky – Modelu 3. Připisován je nadále růstu vstupních nákladů, tentokrát se hovoří například o ceně niklu. Ten je jednou z hlavních komponent nových „nickel-cobalt-aluminum“ baterií. Nikl, který sice již v loňském zdražoval, cena však jen výjimečně překročila hranici 20 tis. USD/t. Pomineme-li burzovní extempore z úvodu března, kdy cena v Londýně vystřelila až k 100 tis. USD, drží se poslední týdny každopádně nad hladinou 30 tis. USD...

Cena základního Modelu 3 s pohonem jen zadních kol se tentokrát nezměnila, resp. stále startuje na 47 tis. USD. Čtyřkolka ve verzi Long Range však zdražila o dalších 1 500 USD na 56 tis. USD. O tisíc USD pak stoupla cena nejvýkonnější verze Performance. Vůz se zrychlením z 0 na 100 km/h za 3,3 vteřiny a maximálkou 261 km/h vyjde nově v základu na 63 tis. USD.  

Více o dřívějších zdraženích také v článku „Společně s elektromobily Musk zdražuje již i tak drahý satelitní internet








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688