mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.04.2022 14:26:00

Podmínky cestování do Chorvatska a návratu do ČR - Od 09.04.2022 budou čeští občané cestující do Chorvatska osvobození od povinnosti prokázat se na hranicích potvrzením o bezinfekčnosti.

COVID 19 - aktuální podmínky cestování do Chorvatska a návratu do ČR

07.04.2022 / 16:30 | Aktualizováno: 08.04.2022 / 14:26

Od 09.04.2022 budou čeští občané cestující do Chorvatska z ČR nebo jiného členského státu EU osvobození od povinnosti prokázat se na hranicích potvrzením o bezinfekčnosti.

VSTUP NA ÚZEMÍ CHORVATSKA

Pravidla pro vstup do Chorvatska jsou průběžně novelizována formou jednotlivých Rozhodnutí štábu civilní ochrany. Poslední rozhodnutí, které upravuje podmínky vstupu bylo zveřejněno 07.04.2022. a je platné od 09.04.2022.

Platnost současného rozhodnutí byla stanovena do 30. dubna 2022.

Novelizované ochranné opatření, v důsledku zlepšení se epidemiologické situace v Chorvatsku, od 09.04. 2022 umožňuje českým občanům cestujícím z České republiky nebo jiných členských států EU, do Chorvatska vstoupit bez nutnosti prokázat se platným EU COVID certifikátem.


OČKOVANÉ OSOBY

Čeští občané přicestovavší z třetích zemí mohou vstoupit do Chorvatska pokud jim byl vydán EU COVID certifikát na základě očkování anebo pokud předloží písemné potvrzení, že splňují jednu z následujících podmínek:

  1. Předložení potvrzení ne staršího než 270 dní o očkování proti COVID-19 druhou dávkou některé z vakcín, které se aplikují v členských státech EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm nebo Novavax) nebo vakcíny, kterou k rychlému užití schválila WHO (Covishield, Covaxin, Sinovac) za předpokladu, že od přijetí druhé dávky uběhlo více jak 14 dní; nebo potvrzení ne staršího než 270 dní o očkování jednou dávkou v případě, že se jedná o očkovací látku, která se podává jen v jedné dávce (Janssen), přičemž od přijetí této jedné dávky uplynulo 14 dní
  2. Potvrzení o prodělání nemoci COVID-19 a přijetí první dávky očkovací látky Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm nebo Novavax nebo vakcíny, kterou k rychlému užití schválila WHO (Covishield, Covaxin, Sinovac) s tím, že od očkování do příjezdu na hraniční přechod uběhlo více jak 14 dní a méně jak 270 dní.

TESTOVANÉ OSOBY

Čeští občané přicestovavší z třetích zemí mohou vstoupit do Chorvatska pokud jim byl vydán EU COVID certifikát na základě testování (RT - PCR nebo antigenní test) anebo pokud předloží písemné potvrzení, že splňují jednu z následujících podmínek:

  1. Negativní výsledek PCR testu (ne staršího 72 hodin od odběru do příjezdu na chorvatské hranice)
  2. Negativní výsledek antigenního testu (ne staršího 24 hodin od odběru do příjezdu na chorvatské hranice). U antigenního testu je nezbytné, aby se jednalo o testovací sadu zveřejněnou ve Společném seznamu Evropské rady a také, aby byl test proveden akreditovanou laboratoří a výsledek obsahoval název výrobce použitého testu a/nebo komerční název testu.

OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Čeští občané přicestovavší z třetích zemí mohou vstoupit do Chorvatska pokud jim byl vydán EU COVID certifikát na základě prodělané nemoci COVID-19 anebo pokud předloží písemné potvrzení, že splňují jednu z následujících podmínek:

  1. Potvrzení o pozitivním PCR nebo antigenním testu (antigenní test definován v bodě 2), který byl proveden před více jak 11 dni ale ne před více jak 180 dní
  2. Lékařské potvrzení o prodělané nemocí COVID-19

DĚTI

Děti mladší 12 let (11,99 let) při vstupu do Chorvatska nemusí splňovat podmínku bezinfekčnosti (nemusí disponovat EU COVID certifikátem, potvrzením o očkování/testování/prodělané nemoci COVID-19).

Děti mladší 12 let, pokud do Chorvatska přijíždí z třetích zemí, mohou do země vstoupit pakliže jejich rodiče / opatrovníci, kteří s nimi přijeli, jednu z výše uvedených podmínek splňují.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Je doporučené, aby všichni přicevstovavší předem vyplnili epidemiologický formulář EnterCroatia, který je dostupný i v české jazykové mutaci.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Během pobytu v Chorvatsku musí přicestovavší osoby dodržovat pravidla stanovená Chorvatským ústavem veřejného zdraví, což zahrnuje:

  • povinné nošení roušek nebo respirátorů ve všech zdravotnických zařízeních
  • povinné nošení roušek ve všech zařízeních sociální péče (např. domovy důchodců apod.)

Další opatření týkající se zamezení šíření nákazy COVID 19 byla ke dni 09.04. 2022, v důsledku zlepšení se epidemiologické situace v Chorvatsku, zrušena.

Odpovědi na časté dotazy týkající se vstupu do Chorvatska Ministerstvo vnitra Chorvatské republiky zpracovalo v anglickém a německém jazyce a tyto informace jsou dostupné na jejich webových stránkách v kategorii UZG COVID. Upozorňujeme pouze, že překlady novel pravidel vstupu nemusí být okamžitě zveřejněny.

Obě uvedená opatření platí na celém území Chorvatska.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Úřad veřejného zdraví Chorvatské republiky (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) vytvořil plán opatření pro případ výskytu onemocnění COVID-19 u zahraničních turistů. Tento plán je podrobně popsán v samostatném článku COVID 19: Postup při nakažení během pobytu v Chorvatsku.


TRANZIT

Tranzit přes území Chorvatska je povolen ale nesmí přesáhnout 12 hodin. Tranzitující občané mají výjimku z výše uvedených podmínek prokazování bezinfekčnosti, ale upozorňujeme, že je doba tranzitu přísně sledována a při jejím porušení hrozí vysoké finanční pokuty.


UŽITEČNÉ KONTAKTY


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Chorvatsko je od pondělí, 01.11.2021 zařazeno mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená země).

Podrobné informace o návratu z Chorvatska do ČR naleznete v článku Pravidla návratu do České republiky.

 

Galerie


entercroatia.mup.hr









?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688