Export (export.cz)
Ze světa  |  08.04.2022 13:16:42

Kazachstán skýtá řadu šancí i pro české exportéry - plemenný skot, krmiva, genetika.

Podpora rozvoje živočišné výroby je ekonomickou prioritou Kazachstánu. Příležitosti spojené s chovem plemenných zvířat, krmiva, genetika, veterinární přípravky nebo zařízení pro ustájení a dojení zvířat budou do budoucna spolu s plemenářstvím významnou exportní příležitostí pro české firmy.

Ilustrační foto: Shutterstock

Český skot se do Kazachstánu dováží od roku 2018 a čeští exportéři tak mají na co navazovat. Letos v březnu se představily v regionech Kazachstánu a na zemědělské výstavě AgriTech/Farmtech v hlavním městě Nur-Sultanu v rámci marketingové akce Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu. Projekt byl zorganizován za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR. Zahrnoval tematické semináře ve Východokazachstánském a Almatinském regionu a hrazenou účast na výstavě, kde se uskutečnil třetí prezentační seminář. Akce se zúčastnily firmy Dibaq, Mikrop Čebín a CHD Impuls, zemědělskou výstavu pak navštívila též firma ISB Genetic, dalších 12 firem zaslalo na výstavu své katalogy. Výstavu každoročně navštěvuje přes 1000 osob, semináře si poslechlo více než 90 místních zemědělců. Prezentace v regionech byly doplněny návštěvou dvou místních farem s praktickou ukázkou a diskuzí k tématům krmiv a genetiky. Programu se účastnily i místní partneři českých firem, což zvýšilo zájem potenciálních nákupčích s ohledem na dostupnost českých výrobků/služeb v Kazachstánu.

Chybí i know-how

České společnosti v Kazachstánu mimo jiné představily kvalitní krmiva a inseminační dózy pro plemeno Simmental. Stává se totiž, že kazachstánští farmáři, kteří zakoupili plemenný skot, mu již nedokázali zajistit kvalitní stravu a péči. Krmivo bylo většinou místní provenience a neobsahovalo potřebné přídavky, což postupně snižovalo efektivitu plemenných zvířat. Veterinární přípravky se buď nepoužívaly žádné, případně levné ruské výroby, či naopak předražené německé. Pochybnosti panovaly i co se týče oblasti reprodukce. „Kazachstán má obrovský potenciál pro rozvoj živočišné výroby a jejího exportu. Chceme napomoci tento potenciál objevit. Agrobyznys se rozvíjí bouřlivým způsobem, ale ne vždy se farmářům dostává potřebných znalostí a zkušeností,“ říká účastník marketingové akce Jiří Pytlíček, zastupující společnost Mikrop Čebín. Navíc se ukázalo, že obory jako krmiva, genetika, veterinární přípravy a další, mohou poskytnout českým firmám zajímavé příležitosti pro export. Zejména pokud nejsou čistě komerčního charakteru, ale obsahují faktor spolupráce s místním partnerem, jako je společná výroba, či rozvojově-edukativní aspekt s cílem předání znalostí a zkušeností místním farmářům.

Nové kontrakty na plemenný skot

Reakce návštěvníků českého stánku i účastníků seminářů v regionech potvrdila, živočišná výroba je v Kazachstánu vysoce perspektivní oblastí. Jednání navíc potvrdila zájem o dodávky kvalitního českého plemenného skotu, kterého bylo do Kazachstánu dodáno již přes 6 tisíc kusů. Další kontrakty v řádech stovek kusů byly předjednány či potvrzeny v průběhu výstavy. Místní distributoři projevili zájem rozšířit svoji nabídku o další české výrobky, například veterinární přípravky.

Výhodou je, že české společnosti přistupují k živočišné výrobě přistupují komplexně. Využívají chovatelské, vědecké i ekonomické poznatky. Kazašští partneři také ocenili schopnost českých firem zohledňovat místní podmínky, být v jednáních vstřícný a nacházet společný jazyk. Plemenná hospodářská zvířete a s nimi související výrobky a služby jsou nadále perspektivní. Svědčí o tom i návrh zákona o plemenářství, který předložil ministrem zemědělství Erbol Karašukeev.

Olga Kalinová, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu

Fotogalerie

 

Několik českých firem letos v březnu v Kazachstánu tamním zemědělcům představilo své produkty i služby. Foto: Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688