Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Úvěry, půjčky  |  08.04.2022 10:31:55

Počet nově zahajovaných exekucí se nadále zvyšuje - za první kvartál je meziroční nárůst o 11,4 %

Tisková zpráva

Nová data o exekucích: Počet nově zahajovaných exekucí se dále zvyšuje

Praha, 8. 4. 2022 – Za první tři měsíce roku 2022 bylo zahájeno o 11 852 exekučních řízení více, než za stejné období v loňském roce. Za první kvartál jde tak o meziroční nárůst 11,4 procenta. Nárůst se týká celé České republiky s výjimkou oblasti jižních Čech, kde došlo k poklesu o 1,1 procenta. Za celý loňský rok byl přitom zaznamenán meziroční nárůst 6,8 procenta, počet nově zahajovaných exekucí se tak stále zvyšuje.

Na základě souhrnných dat okresních soudů, které ve zveřejněných sestavách zpracovává a zveřejňuje každý měsíc Ministerstvo spravedlnosti, počet nově zahájených exekucí i v roce 2022 stoupá. Za první tři měsíce tohoto roku bylo zahájeno 116 115 exekucí oproti 104 894 zahájených exekucí za první tři měsíce v roce 2021.

Největší nárůst 20,8 % je zaznamenán v oblasti středních Čech a představuje 13 526 zahájených exekucí oproti loňským 11 199 exekucím. Podobné zvýšení 19,6 % platí pro severní Čechy s 21 459 novými řízeními a pro Prahu, kde 18 545 zahájených exekucí představuje nárůst 19,1 %. V oblasti východních Čech jde o nárůst 10,2 %, na severní Moravě 4,9 %, na jižní Moravě 4,5 % a v západních Čechách 3,9 %. V jižních Čechách pak 6 914 zahájených exekucí oproti loňským 6 989 odpovídá poklesu 1,1 %.

Na zvyšování počtu nově zahájených exekucí v důsledku pandemie upozorňovali odborníci už na jejím začátku. Čísla za loňský rok ukázala, že ekonomická situace obyvatel České republiky, kteří obtížně zvládají své dluhy, se nadále zhoršuje. Novela exekučního řádu, která byla v loňském roce schválena poslaneckou sněmovnou, obsahuje úpravy, které mají nastavit spravedlivější systém exekucí a pomoci lidem dostávat se efektivněji z dluhových pastí. Jde například o přednostní splácení jistiny či ukončování bezvýsledných exekucí. Stále však nepřinesla zásadní změny, o jejichž potřebě se v posledních letech diskutovalo „Z veřejné diskuze by se neměl vytratit princip 1 dlužník 1 exekutor, který by celý exekuční systém výrazně zjednodušil, zlevnil a zásadním způsobem ulevil zaměstnavatelům od obrovské administrativy spojené s exekucemi” upozorňuje Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

V souvislosti s růstem počtu nových exekucí, prudkým zvyšováním cen energií a s tím související inflace, je podle Hábla nutné přijmout i další komplexnější opatření. „Za institut v současnosti připravujeme doporučení konkrétních kroků, které mají vést ke zmírnění negativních dopadů energetické krize na české domácnosti,” říká Hábl. Mělo by se jednat o iniciativu jak ze strany státu a energetických společností, tak ze strany zaměstnavatelů a domácností.




Institut prevence a řešení předlužení je nezávislý think-tank, který se zaměřuje na problematiku zadluženosti domácností, exekucí a osobních bankrotů. Jeho cílem je kultivace českého systému vymáhání pohledávek a nastavení takových podmínek, které by zamezily nemravnému obchodu s dluhy. Poukazuje na problematické oblasti i problematické subjekty. Přináší podrobná data, výzkumy analýzy. Spolupracuje se zaměstnavateli i dalšími organizacemi, které se této problematice dlouhodobě věnují. Institut byl založen v roce 2019.










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688