plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  08.04.2022 00:00:00

Plzeň žádá o dotace na své projekty v oblasti prevence kriminality

Plzeň žádá o dotace na své projekty v oblasti prevence kriminality

logo

Město Plzeň opět využívá možnosti podpořit některé své projekty z prostředků státu. Prostřednictvím Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně žádá o podporu některých svých projektů v rámci Programu prevence kriminality na místní úrovni, který každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. V letošním roce se o podporu ze strany ministerstva ucházejí čtyři projekty.

Asistent prevence kriminality

Tento projekt je v Plzni úspěšně realizován od roku 2014, kdy se první dvojice asistentů prevence kriminality poprvé objevila v plzeňských ulicích. Aktuálně působí asistenti ve druhém, třetím a čtvrtém městském obvodě. Významně se podílejí zejména na zjišťování bagatelní a latentní protiprávní činnosti, která je Policií ČR a Městskou policií Plzeň obtížně řešena. Rovněž přispívají ke zvyšování veřejného pořádku, ale mnohdy se úspěšně podílejí na řešení různých sousedských sporů. Jejich důležitou rolí je také pomoc zejména sociálně slabým obyvatelům v navázání kontaktu se samosprávou a poskytovateli sociálních služeb. Velmi dobrá spolupráce byla navázána také s některými základními školami při řešení záškoláctví.

Analýza cílových skupin a potřebnosti nových typů adiktologických služeb v Plzni

Cílem projektu je zpracování analýzy, která bude zahrnovat informace o aktuální situaci v oblasti závislostního chování na návykových látkách a hazardního hraní nejen u dospělé populace, ale také u dětí a mladistvých. Na základě získaných poznatků budou obsahem této analýzy doporučení, jakým směrem soustředit celkovou realizaci protidrogové politiky ve městě Plzni, včetně konkrétních návrhů aktivit a projektů zaměřených na zmírnění dopadů a na předcházení kriminálního jednání spojeného se závislostním chováním.

I prevence může být legrace III.

Děti a mládež ze sociálně problematického prostředí tráví v letních měsících většinu dne na ulicích, čímž u nich narůstá riziko kriminálního jednání. Rodiny z tohoto prostředí se pohybují na hranici chudoby a není obvyklé, aby se děti a mladiství účastnili pobytových, volnočasových nebo jiných vzdělávacích akcí. Projekt spočívá v realizaci tří vícedenních zážitkových pobytů pro plzeňské děti ze znevýhodněných sociálních vrstev. Pobyty budou pořádané organizacemi Člověk v tísni a TADY A TEĎ, které s danou cílovou skupinou dlouhodobě pracují a jejich spolupráce je rovněž propojena s odděleními sociálně právní ochrany dětí jednotlivých městských obvodů a s pracovníky Probační a mediační služby v Plzni.

Nasazení SED detektorů střelby, panických výkřiků a tříštění skla

V roce 2021 byl prostřednictvím Správy informačních technologií města Plzně realizován pilotní projekt nasazení a testování detektorů střelby SED. Senzory byly umístěny na Americké ulici a ověřeny v reálném případě, když se v centru města poprali dva muži a následně jeden z nich vystřelil. Výstřel zaznamenal senzor na sloupu asi 250 metrů od místa události. V současné době jsou s velmi vysokou mírou spolehlivosti schopné tyto senzory zaznamenat výstřel, panický výkřik a tříštění skla – například při rozbití výlohy vandaly či zloději.

Začátkem roku 2022 byla vytvořena Studie pokrytí detektory zvukových událostí s výběrem míst, kde je žádoucí detektory střelby využít. Správa informačních technologií zahájila první etapu instalace těchto detektorů, které však nepokryjí všechna požadovaná budoucí místa. V případě získání dotace by bylo možné spustit druhou etapu a pokrýt další vytipovaná místa.

Bližší informace o projektech jsou na www.bezpecnaplzen.cz.

Editace textu: Eva Kriegerová


 

Zveřejněno: 8. 4. 2022, Adriana Jarošová

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688