Research (Česká spořitelna)
Investice  |  08.04.2022 08:56:00

USA: Přehřátý trh práce a jestřábí FED naznačující agresivnější snižování bilance


Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA dosáhl minulý týden jen necelých 170 tisíc, což indikuje značně přehřátý trh práce. Tomu odpovídá i velmi nízká míra nezaměstnanosti, která v březnu dosáhla jen 3,6 %. Tento vývoj vyžaduje potřebu rychlého zpřísnění měnové politiky.

FED se stáčí jestřábím směrem. Jeho ve středu večer zveřejněné zápisky naznačují, že vedle rychlého zvyšování sazeb je plánováno také velmi rychlé snižování bilance.

Podle aktuálního očekávání představitelů FEDu by se hlavní sazba měla letos dostat na 2 %, což znamená dalších 150 bodů, které by tak měl FED letos dodat. Příští rok čeká FED sazby na 2,8 % (čili technicky na 2,75 nebo případně na 3 %). V letošním roce tak dojde pravděpodobně k jednomu nebo i více zvýšením o 50 bazických bodů. Tuto možnost FED zmínil právě i v zápiscích. Navíc je zde riziko, že by FED mohl dodat ještě větší zvýšení sazeb během letoška.

Na květnovém zasedání by měl FED také schválit postupné snižování bilance, které by mělo začít právě již příští měsíc. Aktuálně FED počítá s tempem 95 mld měsíčně (60 mld v dluhopisech a 35 mld v cenných papírech krytých hypotékami). To se dá brát jako relativně vysoké tempo, které je zhruba dvojnásobné oproti situaci, kdy FED snižoval bilanci naposledy.

Ekonomický vývoj zůstane v USA v následujících měsících příznivý, obavy na trzích se ale zvyšují pro konec letošního roku a pro rok příští. Hrozí totiž riziko, že to FED nakonec s rychlostí utahování měnové politiky přežene a ekonomika se ochladí příliš. Růst sazeb sice výrazně zvýší náklady domácností i firem na splácení dluhů, ale to by samo o sobě neměl být problém, protože FED potřebuje ochladit přehřátou ekonomiku. Problémem může být vysoká rychlost zvyšování sazeb a především pak souběh s velmi intenzivním snižování bilance. Když FED snižoval bilanci naposledy, tak to z důvodu vyššího než očekáváného ochlazení ekonomiky až tak dlouho nevydržel.

Navíc USA je v situaci, kdy důvěra domácností je nejnižší od roku 2011, což se v následujících čtvrtletích jednoduše může přenést do zpomalení vývoje spotřeby, která americkou ekonomiku táhne. I proto zatím prognózu pro sazby FEDu směrem k rychlejšímu růstu sazeb neměníme a komentujeme to jen jako riziko.  

Jiří Polanský

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688