kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  07.04.2022 15:24:56

Liberecký: Na kole i pěšky k sousedům i do podstávky - Novinky pro turisty

07. 04. 2022
 

Kdo obdivuje malebnost lidové architektury i krajiny Labských pískovců, Lužických a Žitavských hor, se může těšit na příští rok. Díky společnému projektu Libereckého kraje, Ústeckého kraje a Rozvojové agentury dolnoslezské Horní Lužice se vydá na kole či pěšky po nově vyznačených trasách.

Pro Liberecký kraj je mimořádně důležité propojovat cyklotrasy se sousedními regiony tak, aby měli návštěvníci možnost podnikat i dlouhé výlety a trávit na trase třeba i týdenní dovolenou. To vyžaduje jak zajímavé cíle, tak také dobrou infrastrukturu. Právě k tomu přispívá tento projekt,“ řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Návštěvníky této části společného pohraničí bychom rádi upozornili na to, že charakter zdejší krajiny je přímo utvářen podstávkovými domy. I v rámci Evropy se jedná o jedinečný druh lidové architektury, který je v takové koncentraci dochovaný pouze v sasko-česko-polském pohraničí,“ řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák.

V rámci projektu s názvem Za společným dědictvím na kole i pěšky dojde k vytipování a proznačení tras pro pěší a cyklisty, které propojí nejen Ústecký a Liberecký kraj, ale především české a saské pohraničí. Propojí se nadregionální pěší trasy a cyklotrasy, jakými jsou Labská cyklostezka, Cyklostezka Ploučnice nebo Saská středohorská trasa.

Projektem hodláme podpořit rozvoj cestovního ruchu v těchto okrajových částech obou zemí. Jeho součástí budou také setkávání místních turistických informačních center a destinačních agentur nebo odborné workshopy o lidové architektuře a cykloturistice pro zainteresované subjekty cestovního ruchu,“ uvedl vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje Pavel Hajšman.

Kromě propojení přeshraniční sítě stezek budou v rámci projektu spolufinancovaného Evropskou unií prostřednictvím Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 20142020 nakoupeny sčítače návštěvnosti, dojde k postavení odpočívek, k vydání společné mapy, turistického průvodce, rozšíření webových stránek či natočení krátkých filmů propagujících společné projektové území.

Nejen z pohledu Ústeckého kraje, který je vedoucím partnerem projektu, jsou uvedené aktivity součástí dlouhodobých snah o rozvoj cyklotras a cestovního ruchu ve společném pohraničí.

Věříme, že další aktivity, které vyplynou z projektových studií a analýz, budeme moci v budoucnu realizovat z dalších přeshraničních projektů, příp. z dalších zdrojů. Letos nás čeká také aktualizace Cyklogenerelu Ústeckého kraje. Systematicky tak pracujeme na zlepšování podmínek pro pěší i cykloturisty,“ uzavírá vedoucí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje Jiří Válka.

Projekt je financován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Programu na podporu přeshraniční spolupráce ČRSasko 2014-2020. Více informací se nalézá zde.

 

logooooo

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688