Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.04.2022 12:17:10

Budoucnost akciového trhu v tomto roce podle stratéga Goldman Sachs

Akcie vycházejí ve srovnání s dluhopisy a hotovostí stále nejlépe. Výnosy obligací by totiž měly dál růst a to bude držet celkovou návratnost těchto aktiv dole. Pro Bloomberg to uvedl stratég Goldman Sachs David Kostin, podle kterého pro akcie hovoří například i to, že řada společností má silné rozvahy a provádí odkupy ve velkém. V předchozí části rozhovoru Kostin hovořil mimo jiné o výhledu pro technologický sektor. Co si myslí o celém akciovém trhu?

Akciové trhy nyní podle stratéga v hlavním scénáři nabídnou „mírné posilování“. Následně byl tázán na projekce svých kolegů, podle kterých by se měla americká výnosová křivka dostat do inverze a v ní po delší dobu setrvat. Co by takový vývoj znamenal pro akcie? Kostin uvedl, že pro ně bude rozhodující vývoj ziskovosti obchodovaných společností. Což v současném kontextu znamená, že pozornost bude zaměřena především na vývoj marží.

Podle Kostina bude slábnout tempo ekonomického růstu a s ním i schopnost obchodovaných firem zvyšovat tržby. Růst zisků tak bude dán zejména schopností udržet či zvyšovat marže. Významným tématem pak v této souvislosti mohou být prodeje části firem uskutečněné s cílem udržet marže vysoko. Sazby a sklon výnosové křivky pak souvisí hlavně s valuacemi a vyšší krátkodobé i dlouhodobé sazby tak budou pro akcie představovat „větší výzvu“.

Kostin tedy míní, že celý akciový trh mírně poroste, atraktivnější jsou společnosti provádějící ve velkém odkupy a ty, které jsou schopny zvyšovat své dividendy. Ekonomika dál roste, i když tempo růstu klesá, a „my nečekáme recesi, i když inverze výnosové křivky na její riziko ukazuje,“ dodal expert. Jak moc ale vlastně ve světle aktuálního dění věří svému celoročnímu cíli pro index SPX ve výši 4 700 bodů?

Kostin odpověděl, že je více způsobů, jak se na to dívat. Během posledních dvou let nabídl akciový trh nejlepší návratnost za posledních 75 let. Ze dna dosaženého na počátku pandemie totiž svou hodnotu zhruba zdvojnásobil. To je více, než jaké byly zisky dosažené po finanční krizi i po medvědím trhu roku 1974. Taková předchozí návratnost spolu s řadou překážek typu růstu mzdových nákladů nyní výhled pro akcie zhoršuje. Na stranu druhou si akcie prošly 13% korekcí a historie ukazuje, že pokud pak nepřijde recese, trhy se opět dostanou na předchozí maxima. A jak bylo uvedeno, Goldman Sachs recesi nečeká.

Téma inverze výnosové křivky, recese a návratnosti akciového trhu nezaměstnává jen experty v Goldman Sachs. Pictet v následujícím grafu porovnává sklon výnosové křivky (rozdíl mezi výnosy desetiletých a dvouletých vládních dluhopisů v USA) a pětiletou návratnost akciového trhu relativně k návratnosti dluhopisů. V komentáři ke grafu Pictet tvrdí, že inverze výnosové křivky naznačuje na dlouhodobě horší návratnost akcií:

1
Zdroj: Bloomberg, Twitter, Pictet


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688